În ce zone va fi obligatorie masca de protecție pe litoral
Potrivit prefectul județului Constanța, George-Sergiu Niculescu,există treiprincipale motive pentru care întrunirea a avut loc. Cel mai important dintre acestea este obligativitatea purtării măștii în spații deschise, în zonele în care cetățenilor le este imposibil să păstreze distanța fizică, precum târguri, piețe, curțile exterioare ale bisericilor, peroanele gărilor, stațiile de autobuz, ș.a.m.d.
În plus, masca va deveni obligatorie pentru zonele de promenadă din stațiuniîntre orele 18:00 – 24:00.
La punctul 2, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța au discutat despre completarea spațiilor de internare a pacienților infectați cu virusul Covid-19, prin suplimentarea Planului Alb întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP), cu 36 de locuri la spitalul din stațiunea Mangalia. La punctul 3 pe ordinea de zi, s-a aprobat suplimentarea listelor cu spațiile de carantină din județul Constanța.
În prezent, în județul Constanța, numărul de noi cazuri raportate zilnic a scăzut, ultimul raport arătând că mai multe de persoane au fost infectate cu noul coronavirus detip SARS-CoV-2.De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 902 de persoane infectate cu SARS-CoV-2,dintre care 300 sunt încă active.Până în prezent, 29de persoane au decedat din rândul celor testate pozitiv, în urma îmbolnăvirii cu malaria respiratorie declanșată de noul virus SARS-CoV-2.În același timp,aproximativ 573de pacienți au fost declarați vindecați (din Constanța și alte județe). În acest moment, la malul mării sunt internate 131 de persoane infectate cu noul virus SARS-CoV-2, dintre care 122 din județul Constanța și 9 din alte județe.
Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă
Începând de sâmbătă, 1 august, românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și în stațiunile de lamalul mării,mai ales pe faleză, în piețe și alte locuri aglomerate unde nu se poate păstra distanța fizică de 2 metri.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași,Carmen Dorobăț, a explicat de ce este bine ca oamenii să poarte mască de protecție chiar și atunci când merg la plajă.
„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba devânt, că este vorba deaer condiționat– prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie săo aruncăm”, a declarat Carmen Dorobăț, conform Ciao.ro.