Ziua lui Viktor Orban: 56 ani de viaţă şi 32 de politică FIDESZ (GALERIE FOTO)

Viktor Orban împlineşte pe 31 mai, 56 de ani, din care ultimii 10 în fruntea Ungariei pe care a polarizat-o treptat în jurul personalităţii sale. Pentru unii – un mic dictator, pentru alţii erou, Orban a reuşit în cei peste 30de ani în care face politică sub egida Fidesz, să fie una dintre cele mai proeminente personalităţi ale Ungariei contemporane.

Viktor Orban – de la „copilul teribil” al Europei, la „micul dictator din UE”

Despre viața părinților lui Orbán, născut la 31 mai 1963, și despre copilăria lui în micul și dezolantul sat Alcsútdoboz, situat la aproximativ 50 de kilometri vest de Budapesta, știm cele mai multe lucruri de la el însuși, se arată în cartea „Ungarialui Orbán”, de Paul Lendvai, apărută la Editura Polirom în 2017.

O copilărie marcată de lipsuri

„La început, întreaga familie (care includea și un frate mai mic cu doi ani) a locuit într-un spațiu foarte strâmt, împreună cu bunicii paterni, în casa acestora. Figura centrală în familie era legendarul bunic. Muncitor portuar, cu o constituție foarte robustă, s-a înrolat în al Doilea Război Mondial, a luptat pe Frontul de Est, iar după colapsul celei de-a Doua Armate Maghiare s-a întors teafăr în patrie la capătul unei călătorii pline de peripeții, după ce fusese prizonier de război în Austria.

Împreună cu soția sa, o fostă menajeră, s-a stabilit până la urmă în acest cătun, Alcsútdoboz. Bunicul a lucrat o vreme și ca un soi de felcer pe lângă veterinarul local.Viktor admira personalitatea puternică a bunicului său, care la 48 de ani și-a luat și bacalaureatul, numai ca să se afirme. Tot acest om extraordinar trebuie să-i fi trezit copilului Viktor, încă de la cinci-șase ani, pasiunea pentru fotbal.Bunicul și nepotul ascultau împreună, cu regularitate, la radio transmisiile meciurilor de fotbal și citeau ziarul de sport”.

La 15 ania descoperit apa caldă

Aria de gravitaţie din jurul bunicului se disipează după ce mama lui Viktor Orban se ceartă cu bunica sa, şi familia se mută într-o casă dărăpănată din satul vecin, Felcsút. Viitorul premier avea 10 ani şi, după cum a rememorat în numeroase interviuri, a trebuit să muncească alături de fraţii săi la scoaterea napilor, culesul cartofilor și al porumbului, hrănitul porcilor și găinilor.

„Nu exista apă curentă, iar apa caldă era un lux; apa trebuia încălzită într-un vas de cositor pe aragaz, iar apoi se spălau înlighean”.

Liderul Fidesz, descria ce „experiență de neuitat” a fost pentru el atunci când, la 15 ani, a avut pentru prima dată o cameră de baie și pur și simplu a rotit robinetul pentru apă caldă.Până atunci nu știuse, nu văzuse cu propriii ochi că există și o altă lume, a bunăstării”, se mai arată în cartea „Ungarialui Orbán”.

La 25 de ani fonda FIDESZ

Orbán Viktor a urmat un liceu cu profil de limbă engleză, iar între 1981–1982a efectuat serviciul militar. În 1986, student fiind, se căsătoreşte cuAnikó Lévai care ulterior i-a dăruit cinci copii. În 1987 a absolvit facultatea la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, iar în anul următor, pe fondul reformei est-europene, a fondat alături de alţi 37 studenţi şi intelectuali, FIDESZ – Alianța Uniunii Tineretului Democratic-Civic. În 1989 a studiat un an la Oxford. În 1990 a devenit membru al parlamentului ungar din partea FIDESZ, partid de dreapta la acea vreme.

La 35 de ani devenea prim-ministru

În1998FIDESZ câștigă alegerile cu 42% în alianță cu Forumul Democrat Maghiar, iar Orbán la doar 35 de ani preia frâiele executivului de la Gyula Horn, până în aprilie 2002. Va reveni ca premier în mai 2010, cu doar două zile înainte de a împlini 46 de ani şi de atunci, niciun adversar din interiorul sau exteriorul partidului său devenit conservator şi populist, nu a mai reuşit să îl detroneze.

Este şi greu de detronat, nucleul de putere al statului fiind deţinut de Viktor Orban şi apropiaţii săi, unii prieteni încă din facultate ori armată. Orban şi-a numit oameni fideli în toate funcţiile cheie: la Curtea Constituţională, Parchetul General, Curtea de Conturi, Comisia Electorală, Autoritatea pentru presă, Oficiul Concurenţei sau Banca centrală (MNB).

Cu peste 850 de legi adoptate fără dezbatere, într-un parlament în care avea o majoritate de două treimi, Orban şi-a adjudecat Ungaria, pas cu pas.

Patria, Dumnezeu şi bunul plac…

Simultan, Fidesz şi-a însuşit simbolurile naţionale, iar oricine vorbeşte de rău partidul este acuzat de trădarea ţării.

Criticile aduse de Statele Unite şi Uniunea Europeană nu i-au temperat cu nimic entuziasmul naţionalist. Nici marile manifestaţii populare din 2010, 2011 ori 2017.

Ungurii “vor în continuare să fie stăpânii propriului destin”, iar “un erou ungur este cel care triumfă în destinul său”, a proclamat Orban în 2017, în cursul ceremoniilor de marcare a revoltei faţă de regimul Habsburgilor, în 1848.

Ingredientul măreţului creştin, nu putea lipsi din reţeta de succes a lui Viktor Orban, care a ţinut să treacă în Constituţia ţării o menţiune cu privire la Dumnezeu. De altfel, Ungaria este singura țară care are un adjunct de secretar de stat însărcinat cu protecția creștinilor prigoniți în lumea întreagă.

Sub pretextul apărării drepturilor creştine cu predilecţie în Orientul Mijlociu, liderul de la Budapesta s-a apropiat foarte mult de – cine altcineva? -decât liderul de la Kremlin, un alt dictator abil.De altfel, despre Vladimr Putin, Viktor Orban declara fără sfială că „a făcut Rusia măreaţă din nou”…

George Soros, inamicul numărul unu

În 2016, patronul de odinioară al Fidesz și omul care-i oferise în trecut o bursă de un an la Oxford, miliardarul filantrop George Soros, a devenitinamicul public numărul unu al regimului Orbán. Disputa a pornit în 2015, de la politica privind emigranţii ce începuseră să invadeze Europa.

Orban a acuzat “planul Soros” ce ar prevede ca statele naționale să fie înlocuite de o nouă structură socială. UniversitateaCentral Europeană de laBudapesta, finanţată de Soros, a fost nevoită să îşi închidă porţile şi să îşi mute sediul în Austria. Şi fundaţia Open Society pe care Soros o avea în Ungaria, a fost nevită să îşi pună lacătul pe poartă.

Presa ungară, tot mai cezurată

Cel mai mare ziar de opoziție, Nep Szabadsag a fost închis de CNA ul din Ungaria, sub pretexte economice. Apoi, licența postului de radio ClassFm nu a mai fost prelungită, în condiţiile în care era singura stație privată, după ce trustul național de radio și tv au cumpărat 75% dintre stații, iar pe restul le-a adjudecat un fost coleg de facultate și prieten cu Viktor Orban. Şi Magyar Nemzet, cel mai mare cotidian din Ungaria, a fost închis în 2018. În 2020, sub umbrela crizei pandemice, s-a decis şi închisoare de până la cinci ani pentru răspândirea „informațiilor false”.

FIDESZ, sancţionat de PPP şi Viktor Orban chemat la raport în Parlamentul European

Ca urmare a radicalizăriiFIDESZ,Partidul Popular European – familia politică în care s-au coagulat partidele de centru-dreapta, adecis în 2019, suspendarea din cadrul său a formaţiunii ungare. În replică, Viktor Orban a acuzat PPEcă dorește „să facă parte din puterea UE cu orice preț, chiar și făcând compromisuri cu stânga”.

La începutul acestei luni, premierul maghiara fost invitatde președintele Parlamentului European pentru a discuta despre starea de urgență din țara sa ca răspuns la pandemia Covid-19 și repercusiunile sale asupra drepturilor și libertăților fundamentale. Evident, Viktor Orban s-a fofilat printre restricţiile de circulaţie ale pandemiei şi nu a onorat invitaţia.

„Nu ştie să piardă”

Viktor Orban, micul dictator al Uniunii Europene a dovedit în numeroase rânduri că nu ştie să piardă. Dovadă stau nu numai numeroasele sale reacţii politice isterice, dar şi mărturiile soţiei, juristaAnikó Lévai.

„Atunci când Ungaria pierde la fotbal nu se află într-o dispoziţie bună”, a declarat Aniko Levai, mama celor cinci copii ai cuplului, într-un interviu. „Nu-i place să piardă”, a confirmat ea. „Într-o zi, după ce a pierdut o întrecere la schi cu mine, s-a dus la organizatori să le ceară să acorde separat premiile pentru bărbaţi şi femei”, a adăugat femeia care îi este alături lui Viktor Orban de peste trei decenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`