Ziua Limbii Române nu se mai sărbătorește în Chișinău, în 2020. Ion Chicu: Vor fi mai multe evenimente culturale, dar televizate

Publicat: 27 07. 2020, 14:16

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a anunțat că Ziua Independenței (27 august) și Ziua Limbii Române (31 august) nu vor fi sărbătorite în acest an la Chișinău, dar vor exista mai multe evenimente culturale televizate. Anunțul a fost făcut la capătul unei reuniuni guvernamentale, în care membrii cabinetului au analizat evoluția epidemiei de coronavirus din țară.

Ziua Limbii Române nu se mai sărbătorește înChișinău în 2020, anunță Ion Chicu

„Anul acesta nu vom putea desfășura acele evenimente frumoase cu prezența publicului. Vor fi mai multe evenimente culturale, dar televizate. Nu vom putea organiza evenimente cu prezența oamenilor. Aceasta se referă și la premiul national, va fi o ceremonie foarte restrânsă la care vor fi premiați câștigătorii din acest an”, a declarat Ion Chicu, potrivit Deschide.md.

Premierul Republicii Moldova a avertizat cetățenii că, dacă nu vor da dovadă de responsabilitate și nu vor respecta regulile de siguranță sanitară, autoritățile ar putea reintroduce mai multe restricții care fuseseră instituite pe perioada stării de urgență, dar relaxate ulterior.

Starea de urgență în sănătate publică din Republica Moldova a fost prelungită până la 31 august, iar autoritățile au motivat demersul prin evoluția negativă a pandemiei de COVID-19 pe plan regional și global.

În dreapta Prutului, România e marcată de o nouă zi cu peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19

Aflată de partea cealaltă a Prutului, România a ajuns la a șasea zi consecutivă cu peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 depistate, iar Bucureștiul este de departe cel mai afectat. În acest context, prim-ministrul a explicat că, la nivelul autorităților, se discută despre posibilitatea ca masca să devină obligatorie chiar și în spațiile închise, atunci când este vorba despre unele foarte aglomerate. Mai mult decât atât, pe plajele românești de pe litoralul Mării Negre s-ar putea impune distanțarea fizică pentru toate persoanele, în condițiile în care este greu de verificat dacă oamenii dintr-un grup fac parte din aceeași familie sau nu.

Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru a evita aglomerația și răspândirea noului coronavirus pe litoral, premierulLudovic Orbana răspuns: „Am avut discuții cu mai mulți prefecți, mai mulți reprezentanți din comitetele județene pentru situații de urgență care ne-au spus că sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”.