Războiul din Ucraina a intrat în a doua săptămână, iar forțele militare ale Federației Ruse continuă agresiunea armată, care a fost denunțată de comunitatea occidentală drept ilegală, nejustificată și complet neprovocată.
Update, 20:30 Putin a semnat vineri un proiect de lege care introduce pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei care publică „știri false” despre armata rusă, în timp ce Rusia avansează cu invadarea Ucrainei, relatează Agence France-Presse.
Update, 18:45 Trupele ruse se află la aproximativ 25 de kilometri de Kiev în nord, iar forțele ruse rămân la 10 kilometri în afara centrelor orașelor Cernihov și Harkov în nord, potrivit unor oficiali americani, citați de CNN.
În Harkov și Cernihov, a fi la 10 kilometri de centrul orașului „echivalează cu a fi cu adevărat la periferia orașului”.
Update, 17:30 Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin și l-a îndemnat să oprească imediat toate acțiunile militare, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
Scholz i-a cerut lui Putin să permită accesul pentru ajutor umanitar în zonele în care au loc lupte.
În timpul conversației de o oră, liderii au convenit să țină noi discuții în curând, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Update, 16:05 – Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii, a cerut închiderea spațiului aerian al Ucrainei, motivând că majoritatea „crimelor de război” comise de trupele ruse, la comanda președintelui Vladimir Putin, au fost „săvârșite din aer”.
„Un dictator nebun amenință că va distruge Catedrala Sf. Sofia din Kiev (…) Rachetele și avioanele rusești distrug intenționat centrele istorice ale marilor orașe. Putin vrea să distrugă moștenirea și cultura Europei, să o șteargă de pe fața pământului”, a mai spus ministrul.
NATO deja a exclus închiderea spațiului aerian al Ucrainei. „Impunerea unei no-fly zone (închiderea spațiului aerian al Ucrainei) ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război generalizat în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă”, a explicat Jens SToltenberg, secretarul general al NATO.
Între timp, Tiraspolul a cerut recunoașterea independenței Transnistriei.
Update, 16:00 – Kremlinul le-a cerut rușilor „să se unească” în jurul lui Vladimir Putin.
„Acum nu este momentul să fim dezbinați. Acum este momentul să ne unim, să ne unim în jurul președintelui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, întrebat despre personalitățile publice care au solicitat încheierea ostilităților, transmite AFP preluată de Barron`s.
Update, 15:30 – Un număr de 13 dintre cele 16 locații din Harkov care au fost lovite de Federația Rusă erau civile, relatează CNN. Între timp, trupele lui Vladimir Putin ar fi comis violențe și împotriva populației din Herson, spune un locuitor al orașului pentru publicația americană.
„Nu putem ieși afară. Bărbații sunt capturați și duși de aici”, a declarat cetățeanul respectiv.
Update, 15:00 – Autoritățile din Mikolaiv au lansat o alertă de raiduri aeriene. Orașul se află la Marea Neagră și ar putea fi un punct-cheie în ceea ce pare a fi o încercare a Federației Ruse de a prelua controlul asupra coastei ucrainene.
Update, 14:30 – Pe site-ul Guvernului României a fost creată Platforma „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, care poate fi accesată atât de voluntarii și entitățile private care doresc să doneze, cât și de refugiații ucraineni care intră în țara noastră și vor să acceseze informații utile.
Update, 14:15 – Polonia a arestat un cetățean spaniol sub acuzația că ar fi spionat pentru Federația Rusă. Individul de origine rusă plănuia să meargă în Ucraina pentru a-și continua activitatea, spune contraspionajul polonez.
Update, 13:55 – Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat că, în eventualitatea unui război, NATO îi va apăra pe unguri doar „dacă suntem pregătiți să ne protejăm și singuri”.
„Dezastrul se poate dezlănțui numai dacă ne pierdem mințile și ne implicăm în război. NATO nu ne poate apăra de propria prostie. Să trimitem trupe înseamnă să luăm parte la război, să trimitem arme înseamnă că oricine ar fi ținta acelor arme va deveni dușmanul nostru Dumnezeu știe pentru câți ani”, a mai declarat premierul Ungariei.
Update, 13:30 – Forțele ruse se concentrează pe înconjurarea Kievului, a declarat Ministerul ucrainean al apărării printr-un comunicat transmis vineri. Trupele Moscovei sunt „blocate și staționate în zona Makarov”, care se află la circa 60 de kilometri distanță de capitala ucraineană, potrivit CNN.
Update, 13:15 – Peste 650.000 de persoane au fugit în UE de la lansarea invaziei rusești în Ucraina, a declarat vineri ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
„De la invazia militară a Ucrainei de către Rusia, peste 650.000 de persoane au fugit în statele membre ale Uniunii Europene învecinate Ucrainei. Așa cum ați putut observa, în acest moment pe teritoriul României sunt peste 58.000 de cetățeni ucraineni”, a spus șeful MAI.
Update, 13:00 – NATO este o alianță defensivă și nu caută niciun conflict, dar este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat dacă situația o impune, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, citat de Reuters.
Update, 12:45 – Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de armanent. În cerere se arată că regimul condus de Vladimir Putin a început „un război de anihilare” în Ucraina, folosind sisteme de arme moderne, inclusiv unele interzise.
Între timp, Raed Arafat a anunțat că România donează Ucrainei 11 ambulanțe. Acesta a vorbit despre organizarea autorităților pentru primirea la graniță a refugiaților ucraineni.
Update, 11:45 – Postura Alianței Nord-Atlantice de pe Flancul Estic trebuie adaptată la ceea ce face Rusia în Ucraina și Belarus, a explicat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, care a explicat că pentru București cel mai important lucru este să accelereze pe cât de repede posibil crearea Grupului de Luptă NATO în România.
„Pentru noi, este extrem de important să accelerăm, pe cât de repede posibil, crearea Grupului de Luptă în România, care va fi sub conducerea Franței ca națiune-cadru. În același timp, astăzi voi sublinia necesitatea ca NATO să reconsidere filosofia, structura și elementele constitutive ale posturii de pe Flancul Estic. Deoarece condițiile sunt total diferite de cele pe care le-am avut când am început să construim această postură”, a spus Bogdan Aurescu, într-un dialog în limba engleză cu reporterii prezenți la Bruxelles, unde oficialul participă la reuniunea miniștrilor de externe din UE.
Update, 11:40 – În acest moment pe teritoriul României se află peste 58.000 de refugiați ucraineni, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
„Am prezentat în cadrul ședinței convocate de către domnul prim-ministru o informare privind tranzitul la frontierele de stat cu Ucraina, respectiv cu Republica Moldova, de la începutul conflictului, din 24 februarie, până astăzi, orele 6. Total cetățeni ucraineni care au intrat în România până astăzi – 172.935. Dintre aceștia au ales să părăsească România 114.829. Așadar, pe teritoriul României în acest moment se află 58.106 cetățeni ucraineni (…). Până în acest moment, am inventariat 1.897 de cetățeni ucraineni care au solicitat azil în România”, a spus șeful MAI, vineri, într-o conferință de presă.
Update, 11:35 – Un primar pro-rus din regiunea Lugansk, Ucraina, a murit după ce a fost împușcat în zona inimii. Vladimir Struk, șeful administrației din Kremensk, sprijinise activ poziția pro-rusă și a încercat să atragă de partea sa și alți susținători din rândul politicienilor locali.
Update, 11:20: Eurodeputatul Eugen Tomac l-a comparat pe Vladimir Putin cu dictatorul Germaniei naziste, Adolf Hitler, și spune despre președintele Federației Ruse că „este un tiran care și-a pierdut complet mințile”.
„Putin este un tiran care și-a pierdut complet mințile. Asemenea lui Hitler, crede că cu el începe lumea și cu el trebuie să se încheie. Acest criminal trebuie oprit, o spun cu toată răspunderea, războiul nu mai are doar o miză geopolitică. Nu-i pasă de nimic, a decis doar să scrie o pagină de istorie plină de sânge nevinovat”, a spus liderul PMP.
Update, 11:15 – Jens Stoltenberg, secretarul general NATO și Anthony Blinken, șeful diplomației din SUA, au susținut vineri, 4 martie, o conferință de presă comună, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii de urgență a miniștrilor de Externe din statele membre ale alianței militare.
Liderul NATO a asigurat din nou că trupele nu au în plan să intervină pe teritoriul ucrainean. Dacă tensiunile din Ucraina vor amenința NATO, trupele alianței vor contraataca, a avertizat Blinken.
Update, 10:50 – Din ce în ce mai multe persoane publice solicită pedeapsa capitală pentru Vladimir Putin. Printre acestea, senatorul republican Lindsey Graham. Din punctul de vedere al politicianului american, președintele de la Moscova ar trebui să fie demis printr-o revoltă populară, iar apoi, asasinat de cetățeni.
Între timp, liderii europeni susțin faptul că NATO nu trebuie să intervină militar în Ucraina. Printre susținătorii acestui punct de vedere se numără cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
Update, 9:50 – Autoritățile ucrainene au anunțat că forțele Rusiei au capturat centrala nucleară de la Zaporojie, transmite BBC. Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuza Moscova că a provocat în mod intenționat incendiul de acolo și cerea liderilor europeni „să se trezească” și să oprească ofensiva rusă „înainte ca asta să devină un dezastru nuclear”, potrivit CNN.
Update, 9:40 – Centrala nucleară ucraineană Zaporijie, unde a izbucnit un incendiu după un atac rusesc, e cea mai mare din Europa și în primele 10 cele mai mari din lume. Ea produce o cincime din totalul electricității generate în Ucraina. Detalii despre cât de importantă e această centrală – AICI.
După incident, președintele american Joe Biden a discutat cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în zonă. Premierul britanic Boris Johnson a denunţat „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe”.
Update, 9:00 – Șeful Delegației UE la Moscova susține că autoritățile ruse discută despre posibilitatea de a utiliza arma nucleară într-un mod „tactic” pentru a dezamorsa conflictul provocat prin invadarea Ucrainei.
Update, 8:45 – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la o reuniune cu omologii săi din statele UE, vineri, la Bruxelles, unde va susține adoptarea de sancțiuni suplimentare pentru Rusia și Belarus.
Update, 08:30 – Rusia ar fi cucerit încă un oraș din Ucraina, Energodar.
Update, 08:00 – Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, informează autoritățile ucrainene.
În noaptea spre vineri, 4 martie, a fost confirmat un incendiu la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, localizată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei.
Vineri dimineața, în cea de-a 9-a zi de război, autoritățile din Ucraina au confirmat faptul că incendiul a fost lichidat și că nu există victime.
Președintele Volodimir Zelenski a oferit o reacție în urma incendiului și a lansat acuzații grave la adresa Rusiei. Potrivit acestuia, Rusia vrea să repete episodul Cernobîl.
Ministrul ucrainean de Externe a avertizat că în cazul unei explozii la Zaporojie, impactul va fi de 10 ori mai puternic decât la Cernobîl. De asemenea, SUA a reacționat prin intermediul unui purtător de cuvânt de la Casa Albă, care a afirmat că situația este monitorizată.