Ziua 66 de război: Peste 23.000 de militari ruși ar fi fost uciși

Publicat: 30 04. 2022, 08:43
Actualizat: 30 04. 2022, 14:44
Sursa Foto: Hepta

UPDATE: ora 14:30//Autoritățile ucrainene estimează că 23.200 de militari ruși au fost uciși în cele 66 de zile de ofensivă militară. Pierderile logistice ar fi de 2.445 de vehicule blindate, 155 de elicoptere, 1.008 de tancuri, 190 de avioane, 436 de sisteme de artilerie, 1.700 de autovehicule militare şi 8 nave.

UPDATE: ora 10:45//Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, crede că Rusia este pe cale să schimbe strategia după ce cucerirea Ucrainei a eșuat, iar consecințele ar putea fi devastatoare la nivel mondial. Vladimir Putin ar putea încerca să „mobilizeze” poporul rus printr-o ofensivă globală împotriva „naziştilor”, ceea ce ar însemna începutul celui de-al Treilea Război Mondial, a transmis oficialul britanic.

Conflictul militar mondial ar putea începe în doar câteva zile, a avertizat Ben Wallace.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se intensifică în cea de-a 66 zi. Kievul a fost bombardat din nou, după câteva zile de liniște, chiar în timp ce secretarul general ONU vizita capitala.

Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că au deportat mii de civili din Mariupol, orașul-port cu poziție strategică, devastat de bombardamente. Imaginile din satelit arată că pe teritoriul Rusiei se află o tabără de aproximativ 5.000 de persoane, în satul Bezimenne, la est de Mariupol. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că 40.000 de persoane au fost mutate din Ucraina pe teritoriul stăpânit de Rusia, potrivit bbc.com.

Un locuitor din Mariupol, acum refugiat, a povestit atrocitățile la care a fost supus: „Toți am fost luați cu forța”. Oficialii ucraineni cataloghează acțiunile Rusiei drept „deportări” în „lagăre de filtrare”, un ecou al războiului Rusiei din Cecenia, când mii de ceceni au fost interogați cu brutalitate în lagăre improvizate și mulți au dispărut.

Potrivit autorităților locale din Mariupol, 140.000 de civili au reușit să fugă din orașul port, în timp ce alți 170.000 sunt captivi în subsoluri și nu pot pleca din cauza bombardelor rusești care nu încetează.

Prizonierii ucraineni sunt interogați și torturați de militarii ruși

Volodymyr Khropun, un voluntar al Crucii Roșii, a trăit coșmarul deportării în Rusia. Pe 18 martie, bărbatul conducea un autobuz școlar către satul Kozarovychi, la periferia Kievului, pentru a evacua câțiva civili. Soldații ruși l-au reținut și l-au închis inițial în subsolul unei fabrici dintr-un sat din apropiere, împreună cu alți civili.

„Am fost bătuți cu puști, loviți cu pumnii și cu picioarele. M-au legat la ochi și mi-au imbolizat mâinile cu bandă adezivă. Au folosit Taser (electroșocuri) și ne-au interogat. Unul dintre soldați era foarte tânăr, aproape un copil. Aplica electroșocuri pe gâtul, fețele, genunchii oamenilor. Parcă se distra”, a spus el, potrivit sursei citate.

După ce au fost deținuți aproape o săptămână în Ucraina, au fost transportați în Belarus.

„Ei credeau că nu vedem, dar am văzut satele pe lângă care treceam, Ivankiv, Cernobîl și apoi ne-am văzut trecând granița”, a adăugat refugiatul.

În Belarus, i s-au dat acte de identitate noi, emise de armata Federației Ruse, care specificau locul nașterii ca fiind „Republica Socialistă Sovietică Ucraineană”, a mai spus bărbatul. Din Belarus, el și ceilalți prizonierii au fost duși la o închisoare din Rusia.

Tortura a continuat. Ne-au umilit, ne-au pus în genunchi și ne-au forțat în poziții incomode. Dacă ne uitam în ochii lor, eram bătuți. Dacă făceam ceva încet eram bătuți. Ne tratau ca pe niște animale”, a mărturisit ucraineanul.

Volodymyr Khropun a fost eliberat într-un schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia.