Continuă războiul în Ucraina: Trupele Moscovei se repoziționează / Pentagonul spune că atacul de la Kramatorsk e încă „o mostră de brutalitate rusă” / 164 de trupuri neînsuflețite descoperite la Bucea

Continuă războiul în Ucraina: Trupele Moscovei se repoziționează / Pentagonul spune că atacul de la Kramatorsk e încă „o mostră de brutalitate rusă” / 164 de trupuri neînsuflețite descoperite la Bucea
Foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA

UPDATE Uniunea Europeană derulează cel de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, adoptat oficial vineri, 8 aprilie 2022. Astfel, sunt interzise importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri. Interdicția de cărbune va intra în vigoare din cea de-a două săptămână a lunii august.

Pentru că cererea de cărbune este foarte mare, Rusia va redirecționa exporturile destinate UE către alte piețe, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

UPDATE Petagonul spune că, potrivit analizelor sale, atacul cu rachete asupra gării Kramatorsk a fost comis de forțele ruse și este „încă o mostră de brutalitate rusă în derularea acestui război și din nepăsarea lor pentru a încerca să evite rănirea civililor”, transmite CNN.

UPDATE Procurorul general al Ucrainei spune că la Bucea au fost găsite 164 de trupuri neînsuflețite, transmite CNN.

UPDATE În Ucraina se comit „crime de război internaționale”, a declarat pentru CNN președinta Parlamentului, Roberta Metsola, care consideră că Europa finanțează acest război, „fie direct, fie indirect”.

UPDATE Vladimir Putin ar fi adus valiza nucleară la înmormântarea ultranaționalistului rus Vladimir Jirinovski, potrivit Daily Mail.

UPDATE Ministerul Agriculturii este într-un dialog permanent cu Ministerul Transporturilor pentru a facilita accesul mărfurilor ucrainene în Portul Constanța, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

UPDATE Cipru este înarmat cu sisteme de rachete antiaeriene „Tor” și „Buk”. Totodată, Cipru este pregătit să transfere tancuri T-80 în Ucraina, pe care le-a cumpărat de la Rusia în a doua jumătate a anilor 1990 și la începutul anilor 2010.

UPDATE Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a venit vineri, 8 aprilie, cu un anunț important. Potrivit acesteia, instituția pe care o conduce va accelera examinarea candidaturii Ucrainei la UE.

”De aici începe drumul vostru spre UE”, a subliniat lidera europeană, asigurându-l pe Zelenski că examinarea de către Comisie va fi „nu, ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni”.

UPDATE Fondatorul criptomonedei Ethereum a donat 5 milioane de dolari Ucrainei. În contextul invaziei pe scară largă a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, cofondatorul criptomonedei Ethereum, Vitalii Buterin, și-a donat fondurile proprii Ucrainei.

UPDATE Un număr de 45 de diplomați polonezi și doi bulgari vor fi expulzați din Rusia. Decizia fiind luată vineri, 8 aprilie, în contextul măsurilor similare luate de Varșovia și Sofia.

„În baza principiului reciprocităţii, 45 de colaboratori ai ambasadei Poloniei şi consulatelor sale generale de la Irkuţk, Kaliningrad şi Sankt Petersburg au fost declaraţi ‘persona non grata’ „, a precizat Ministerul rus de Externe.

UPDATE Spitalele din Kramatorsk nu pot face față numărului de răniți care au nevoie de ajutor medical, în urma bombardamentelor gării. Circa 4.000 de civili așteptau să fie evacuați la momentul în care Rusia a început atacul asupra gării.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul asupra gării din Kramatorsk și spune că acesta a fost încă o atrocitate oribilă comisă de Rusia, care a lovit civili ce încercau să se evacueze și să ajungă într-un loc sigur, transmite AFP. Atacul a fost condamnat și de alți lideri occidentali, printre care președintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Civilii ucraineni fugeau să scape de ce este mai rău. Armele lor? Cărucioare, jucării de pluș, bagaje. În această dimineață, la gara Kramatorsk, familiile care urmau să plece au experimentat oroarea. Zeci de morți, sute de răniți”, a scris Macron, pe Twitter.

UPDATE Marea Britanie va trimite Ucrainei mai multă apărare antiaeriană și noi rachete antitanc, a anunțat vineri prim-ministrul britanic Boris Johnson, citat de CNN. Cehia livrează și ea Kievului tancuri, lansatoare de rachete și artilerie, spun două surse din zona apărării de la Praga, potrivit Reuters.

UPDATE Situația din Borodianka, o suburbie a Kievului, este „mult mai înfricoșătoare” decât cea de la Bucea, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

UPDATE Trupele ruse „s-au retras complet” din nordul Ucrainei către Belarus și Rusia, a precizat Ministerul britanic al apărării în ultima sa analiză, potrivit CNN.

UPDATE Federația Rusă a propus includerea Belarusului printre țările care vor oferi Ucrainei garanții de securitate odată ce Kievul își afirmă statutul de neutralitate, spune ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters.

UPDATE Gara Kramatorsk era plină de civili în momentul atacului cu rachete, incident soldat cu moartea a cel puțin 50 de persoane, printre care și cinci copii, și cu rănirea altor câteva zeci, notează Reuters.

UPDATE Rusia s-ar fi plâns Turciei de vânzarea de drone Bayraktar către Ucraina, a spus un birocrat turc. Ankara și Kievul au semnat chiar și un acord de co-producție înainte de invazie, potrivit Reuters.

„Rușii sunt supărați și din când în când se plâng de vânzarea de drone. Obișnuiau să se plângă și se plâng chiar acum”, a declarat birocratul respectiv la o întrevedere cu presa străină.

UPDATE După Statele Unite, și Marea Britanie a introdus sancțiuni pentru fiicele lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov.

„Pachetul nostru de sancțiuni fără precedent lovește elita și familiile lor, în timp ce degradează economia rusă la o scară pe care Rusia nu a mai văzut-o de la căderea Uniunii Sovietice”, a declarat secretarul britanic al afacerilor externe, Liz Truss

UPDATE Emmanuel Macron a declarat, vineri, că președintele rus Vladimir Putin își va concentra efortul militar în zonele separatiste din Donbas, pentru a obține o victorie, dată care marchează capitularea Germaniei naziste în 1945.

Acesta a comentat și „absența vinovată” a parlamentarilor Frontului Naţional din Parlamentul European când vine vorba despre sancționarea Rusiei, potrivit Agerpres.

UPDATE Soldații ruși au săpat tranșee în solul extrem de radioactiv al zonei de excludere a Cernobîlului când au controlat centrala nucleară, a confirmat joi un oficial ucrainean pentru postul Voice of America (VOA), finanțat de SUA.

Forțele ruse au capturat centrala de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, în prima zi a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. S-au retras pe 31 martie, când Rusia și-a repoziționat forțele departe de capitala ucraineană Kiev, scrie themoscowtimes.

SUA au trimis Ucrainei peste 12.000 de sisteme anti-tanc și „sute” de drone sinucigașe. De asemenea au fost donate  1.400 de sisteme antiaeriene, a anunțat administrația Biden într-un comunicat joi seară, scrie CNN.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita vineri Kievul, într-o călătorie care pornește din Polonia cu trenul spre capitala Ucrainei.

Șefa executivului european se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski. Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că nu există „nicio posibilitate” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie judecat de către un tribunal internaţional pentru presupuse crime de război.

Peskov a mai subliniat că Rusia nu recunoaşte autoritatea Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi a reiterat poziţia guvernului de la Moscova potrivit căreia că uciderile de civili ucraineni de către soldaţi ruşi nu sunt decât un „fals”.

Nou angajament privind sprijinul militar oferit Ucrainei

Actualizarea vine după ce SUA au aprobat marți încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina extrase din inventarele SUA, aducând asistența totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.

Aceasta include 300 de milioane de dolari aprobate vinerea trecută în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, în care noi arme vor fi achiziționate de la contractorii de apărare pentru a le trimite în Ucraina.

Lista armelor trimise în Ucraina include următoarele:

  • Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger
  • Peste 5.000 de sisteme anti-blindate Javelin
  • Peste 7.000 de alte sisteme anti-blindate
  • Sute de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade;
  • Peste 50.000.000 de cartușe de muniție
  • 45.000 de seturi de armuri și căști
  • Sisteme de rachete ghidate cu laser
  • Sisteme aeriene fără pilot Puma
  • Dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagini termice și optice
  • Servicii comerciale de imagini prin satelit

Aceasta nu înseamnă că toate armele au ajuns deja în Ucraina; în schimb, sunt o actualizare a ceea ce SUA au trimis în trecut și s-au angajat să trimită în viitor.

De exemplu, miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au trimis aproximativ 100 de drone sinucigașe Switchblade și că lucrează la trimiterea mai multor astfeld e dispoziive de luptă.

Situația pe câmpul de luptă

Forțele Federației Ruse mențin controlul asupra regiunii Izium, încercând să continue ofensiva în direcția Slaviansk și Barvenkovo.

Eforturile principale ale țării agresoare sunt concentrate asupra capturării orașului Mariupol, ofensiva din regiunea Izium și încercările de a sparge apărarea în direcția Donețk. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pentru prima dată, Statele Unite au recunoscut public că oferă Ucrainei informații pentru a lupta împotriva Federației Ruse în regiunea Donbas.

Ucraina poate câștiga în mod sigur războiul împotriva Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„A preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități. Și nici măcar nu erau cele pe care chiar le dorea. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cernihiv. Nu a luat Harkovul, nu a luat Nikolaev din sud”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)