Războiul din Ucraina continuă cu ziua 17. Noi clădiri distruse și victime au fost înregistrate zi de zi, din 24 februarie până în prezent.
UPDATE, 00.03: Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, l-a acuzat pe președintele american Joe Biden că a încercat să escaladeze situația când a invocat, recent, riscul izbucnirii unui al Treila Război Mondial: „E o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor întregii comunităţi internaţionale”.
„Aş dori să profit de moment pentru a-i avertiza să nu ia măsuri imprudente”, a mai spus oficialul rus.
Serviciul de informaţii ucrainean a acuzat Rusia că a tras asupra un convoi în care erau evacuaţi femei şi copii din satul Peremoha, regiunea Kiev. Șapte oameni au murit, inclusiv un copil. Numărul răniților nu e cunoscut.
„Rusia a tras asupra unei coloane de femei şi copii care încerca să evacueze satul Peremoha, din regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor convenit anterior. Ocupanţii i-au forţat pe cei rămaşi în coloană să se întoarcă în Peremoha şi nu-i lasă să plece”, a transmis Serviciul, citat de Reuters.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat că sâmbătă au fost evacuați circa 13.000 de ucraineni, dar nimeni nu a reușit să plece din Mariupol.
Ministerul rus al Apărării a transmis că situaţia umanitară se degradează în Ucraina. „Situaţia în Ucraina continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofale”, a declarat generalul Mihail Mizinţev. Acesta a precizat că oamenii din Mariupol, inclusiv cetățeni străini, sunt prinși ca într-o capcană. El a dat vina pe ucraineni.
79 de copii au fost uciși de la începutul războiului.
Bursa de la Moscova, care nu s-a deschis deloc de când a început conflictul, va rămâne închisă și săptămâna viitoare, informează CNN.
UPDATE, 20.35: Discuțiile de sâmbătă dintre Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Olaf Scholz au fost fără rezultat. Putin nu a dat vreun semn că vrea să pună capăt războiului, așa că UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, au transmis oficialii francezi.
Autoritățile ucrainene au anunțat că aviația rusă a lovit ținte din vestul țării, iar în est separatiștii proruși au avansat în orașul Mariupol. În paralel, Belarus a transmis că desfăşoară unităţi de luptă la graniţa cu Ucraina.
Între timp, Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei, a transmis, sâmbătă, un mesaj în care a mulțumit românilor, dar și altor națiuni, pentru că i-au primit pe refugiații ucraineni: „încălziți și salvați, cu siguranță se vor întoarce acasă. Cu căldura voastră în inimi.
Serghei Jirnov, un fost spion rus din KGB care s-a refugiat în Franța acum aproape 30 de ani, a susținut că președintele rus Vladimir Putin a fost declarat inapt pentru contra-spionaj de Institutul Andropov din Moscova, instituția care pregătea elita spionajului rus, pentru că nu era capabil să evalueze consecințele deciziilor sale.
UPDATE, 18.07: Președintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon, sâmbătă, cu Emmanuel Macron, președintele Franței, și Olaf Scholz, cancelarul german. El a acuzat forțele ucrainene de „asasinate extrajudiciare ale opozanţilor” și „luări de ostatici din rândul civililor”, a transmis Kremlinul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat orice negocieri cu Rusia vor trebui să înceapă cu o încetare a focului. El a mai precizat, totuși, că echipele de negociere ucrainene și rusești au început să abordeze subiecte concrete, trecând de etapa ultimatumurilor.
Rusia a avertizat SUA că transporturile de armament destinate militarilor ucraineni vor fi considerate „ţinte legitime”.
Franţa, Marea Britanie şi Germania susțin că acordul nuclear cu Iranul poate să pice din cauza solicitărilor Rusiei de garantare a comerţului cu statul iranian.
Ministerul de Externe al Ucrainei susține că 12.000 de militari ruși și-ar fi pierdut viața în Ucraina.
Update, 16:00 – Armata ucraineană a bifat un nou succes notabil. Un mitralior al Armatei Ucrainene a executat un lunetist rus, de la o distanță de 1.000 de metri. Reușita luptătorului de la Garda Națională a fost anunțat pe pagina oficială de Facebook.
Update, 15:30 – Anunț important de la Ministerul Agriculturii din România. Țara noastră poate deveni lider în Europa la exportul de ulei de floarea soarelui, pe fondul crizei din Ucraina.
Update, 15:15 – Drona militară care s-a prăbușit în Croația, în noaptea de joi noaptea spre vineri dimineața, a survolat spațiul aerian românesc sub trei minute, potrivit MApN.
Update, 15:05 – Emmanuel Macron, președintele Franței și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, poartă noi discuții cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, informează presa internațională.
Update, 15:00 – Rusia a lansat o nouă amenințare, care ar viza inclusiv România. Convoaiele cu arme străine, aflate pe teritoriul Ucrainei, ar putea fi „ținte legitime pentru Forțele Armate Ruse”, susține deputatul rus Serghei Ryabkov, potrivit N12.
Update, 13:50 – Armata Rusă a înregistrat pierderi masive pe teritoriul Ucrainei, în contextul ivaziei comandate de către Vladimir Putin. Ministerul de Externe de la Kiev a anunțat bilanțul. Printre cifrele comunicate, 12.000 de militari ruși uciși, 1205 vehicule de luptă, 362 de tancuri și 58 de avioane distruse.
Update, 11:00 – Mii de ucraineni au ieșit pe străzile din Melitopol, pentru a protesta față de arestarea primarului, de soldații ruși. Protestatarii cer eliberarea lui Ivan Fedorov, săltat de ruși pe motiv că a refuzat să coopereze cu trupele invadatoare.
Several thousand residents of #Melitopol marched to the administration building to demand the release of Mayor Ivan Fedorov, who was kidnapped by the occupiers.
We are told that there are problems with the internet. The occupiers are trying to prevent residents from coordinating. pic.twitter.com/KfqxFWI4RD— NEXTA (@nexta_tv) March 12, 2022
Update, 10:30 – Sancțiunile impuse de Occident Rusiei ar putea determina căderea Stației Spațiale Internaționale (ISS), susține șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, potrivit presei internaționale. Astfel, oficialul rus a cerut ridicarea cât mai rapidă a sancțiunilor.
Update, 10:00 – Prezența NATO se consolidează în flancul estic al alianței. Astfel, pe lângă militarii americani care se află deja pe teritoriul României, britanicii au promis prin intermediul lui Sir Tony Radakin că vor trimite trupe în țara noastră.
Rusia continuă să înainteze în statul vecin și capturează și „pradă de război”. Vineri seara, un grup de soldați al armatei lui Vladimir Putin a răpit primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, potrivit Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina.
Momentul răpirii a fost surprins de camerele video. Imaginile au fost distribuite în presa internațională, în ziare precum BBC și The Guardian.
Un procuror din Lugansk îl acuză pe Fedorov de finanțarea de acțiuni teroriste în zonele separatiste ale Ucrainei.
La scurt timp a venit și reacția președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut eliberarea imediată a edilului.
The 🇺🇦 presidential office reports that the Russian occupiers have kidnapped Ivan Fedoro, the major of Melitopol in southern #Ukraine. Security camera of the city hall seem to show the abduction. pic.twitter.com/KfaXFQttn0
— Mattia Nelles (@mattia_n) March 11, 2022
Politologul Alexandru Radu susține că răpirea oficialilor din administrație face parte din strategia de imagine a lui Putin, o practică ce susține discursul radical al președintelui de la Kremlin.
„Putin se comportă ca un stăpân, ca un cuceritor. Asta nu e normal, cum nu e și războiul. Rusia vrea să-și impună forța și pe această cale. Rusia trebuie să-și lămurească și suporterii, și adversarii cu privire la obiectivul său – au anunțat că Ucraina e stat nazist. Acest lucru vine în susținerea propriei retorici din Ucraina.
Probabil că de la început lucrurile au fost gândite în această blocadă. Blitzkriegul nu s-a putut declanșa. Ne putem aștepta la un Leningrad, cu un oraș blocat, care să determine capitularea președintelui Ucrainei”, a declarat sâmbătă dimineață, pentru B1 TV, analistul politic.
Toată noaptea s-au auzit sirenele în Ucraina, în orașe precum capitala Kiev, Harkov, Lvov și Cerkasî.
Air raid sirens again sounding out in Lviv, western Ukraine pic.twitter.com/AzO4p7AXzP
— Deborah Haynes (@haynesdeborah) March 12, 2022
Tot în noaptea de vineri seara, yacht imens, care aparține oligarhului rus Andrey Melnichenko, a fost confiscat de autoritățile italiene, informează CNN, care citează Tg La7.
Sanzioni contro la Russia:
A Trieste, nel rimessaggio del porto, è stato sequestrato dalla Guardia di Finanza lo yacht a vela più grande del mondo, del valore di 530 milioni di euro. Lo „SY A” è riconducibile all’imprenditore russo Andrey Igorevich Melnichenko. pic.twitter.com/xj0V728Qsa— Tg La7 (@TgLa7) March 11, 2022