Continuă războiul în Ucraina: Rusia nu deține superioritatea aeriană în conflict, spune un oficial de top SUA. Trupele ruse atacă în forță orașele ucrainene de la Marea Neagră, dar ucrainenii se apără eroic

Publicat: 07 03. 2022, 23:59
Actualizat: 08 03. 2022, 00:15
Un militar ucrainean ajută un vârstnic din orașul Irpin să se adăpostească de bombardamentele forțelor ruse. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Diego Herrera

Federația Rusă continuă agresiunea armată împotriva Ucrainei, însă apărarea ucraineană rezistă eroic. Delegațiile din cele două țări s-au reunit pentru o a treia rundă de discuții, iar Moscova a solicitat public Kievului să își asume prin constituție un statut de neutralitate, să cedeze Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, și să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul țării, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, a căror autoproclamată independență nu fusese recunoscută nici măcar de Kremlin până pe 21 februarie.

UPDATE, 00:10: Ambasadoarea SUA la ONU spune că Vladimir Putin are un plan pentru a teroriza și a distruge Ucraina.

„Dacă ultimele două săptămâni ne-au arătat ceva, este că poporul ucrainean nu va renunța. Și mulți ruși, inclusiv mulți soldați ruși, nu doresc acest război (…). Am avertizat Moscova de săptămâni că, în cele din urmă, Rusia va fi mai slabă, nu mai puternică, pentru că a lansat acest război. Acest lucru se dovedește deja adevărat (…). Întrebarea este cât de multă devastare este dispus președintele Putin să provoace pentru această greșeală enormă”, a spus Linda Thomas-Greenfield, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, potrivit CNN.

UPDATE, 00:05 – Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a salutat decizia statelor UE privind inițierea procesului de aderare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

„Faptul că s-a declanșat acest război inutil și fără sens de către Putin în Ucraina a determinat decidenții europeni să își schimbe complet abordarea față de statele din estul Uniunii Europene”, a declarat oficialul european, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

UPDATE, 23:55 – Un înalt oficial al Apărării americane a declarat că SUA vor trimite cisterne de realimentare și încă aproximativ 500 de militari în Europa, ajungându-se astfel la aproape 100.000 de soldați ai SUA pe continentul nostru.

Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin, a propus naționalizarea producției companiilor străine care și-au anunțat retragerea de pe piața rusească.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a negat că Polonia va trimite Ucrainei din avioanele sale MiG-29 în schimbul unor avioane F-16 americane: „Nu vom furniza avioane de luptă Ucrainei şi cu atât mai puţin nu îi vom pune la dispoziţie aeroporturile noastre. Deja le dăm un ajutor semnificativ în multe alte domenii”.

UPDATE, 22:40 – Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a reiterat că Alianța Nord-Atlantică nu va crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina. Totodată, diplomatul american a subliniat că NATO este gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat și a amintit că sunt luate măsuri pentru consolidarea Flancului Estic, transmite CNN.

„Obiectivul nostru acum este să oprim războiul. Nu vrem să extindem acest conflict dincolo de Ucraina, așa că în acest moment semnalul colectiv al NATO este că NATO nu este pregătită să meargă înainte cu o zonă de excludere aeriană”, a declarat ambasadoarea americană, care a menționat printre altele că Rusia nu deține superioritatea aeriană în conflictul din Ucraina, iar astea „sunt vești proaste pentru președintele Putin”.

UPDATE, 22:20 – Rezistența ucraineană ar fi respins ofensiva rusă de la Mikolaiv, oraș aflat pe coasta ucraineană a Mării Negre. Anunțul a fost făcut de primarul Oleksandr Senkevych, care acuză forțele ruse că au folosit preponderent bombe cu dispersie.

„Suntem gata să ne apărăm orașul și încă avem un coridor pentru a primi sprijin, mâncare etc. din regiunea Odesa. Asta este ultima cale care ne-a mai rămas și primim ajutor de la diferiți parteneri, orașe înfrățite și orașe din vestul Ucrainei. Acum avem nevoie de căști și veste pentru trupele noastre de apărare teritorială și colectăm mâncare pentru depozitare pe termen lung”, a declarat primarul din Mikolaiv, Oleksandr Senkevych, pentru CNN.

Trupele ruse atacă în forță orașele ucrainene de la Marea Neagră, relatează cotidianul spaniol El Pais.

UPDATE, 21:55 – SUA iau în calcul furnizarea de sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor privind lovituri ale Rusiei în spaţiul aerian al alianței.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat pe Antony Blinken, secretarul american de stat, că Vladimir Putin „nu se va opri la Ucraina”, așa că lumea e obligată să-i ajute pe ucraineni „prin toate mijloacele disponibile”. „Și vreau să spun chiar prin toate mijloacele, asta dacă vrem să evităm al Treilea Război Mondial. Alegerea e la noi”, a continuat Nauseda.

Între timp, un șofer de camion din Irlanda a fost reținut după ce a intrat cu vehiculul în porțile Ambasadei Rusiei din Dublin. „Am făcut asta să creez un coridor sigur ca ambasadorul Rusiei să poată pleca din Irlanda. (…) Eu mi-am făcut treaba, băieți! De-acum e cazul ca restul Irlandei să și-o facă pe a ei”, a spus el.

UPDATE, 21:00 – A treia rundă de discuții dintre delegația ucraineană și cea rusă s-a încheiat cu „mici schimbări pozitive” în ceea ce privește coridoarele umanitare, spune partea ucraineană, citată de Interfax.

UPDATE, 20:30 – Forțele militare ale Federației Ruse intensifică bombardamentele asupra marilor orașe ucrainene, cum ar fi Harkov, Kiev, Mariupol și Mykolaiv, a spus un oficial american din zona de apărare, potrivit CNN.

Este „neclar” dacă rușii lovesc ținte civile în mod deliberat sau dacă este „rezultatul impreciziei”, dar „în mod clar” acest lucru „se întâmplă”, a adăugat oficialul SUA.

UPDATE, 20:00 – Consiliul General al Capitalei a aprobat la propunerea PNL noi ajutoare către Ucraina și înfrățirea dintre Bucureșit și Kiev, a anunțat primarul general Nicușor Dan.

UPDATE, 19:45 – Germania și Ungaria nu susțin sancțiunile cu privire la energia rusească, transmite CNN. Europa nu își poate asigura aprovizionarea fără importuri din Rusia, spune cancelarul federal Olaf Scholz.

UPDATE, 19:30 – Kremlinul susține că operațiunile militare se vor încheia „într-o clipită” dacă Ucraina îndeplinește condițiile impuse de partea rusă.

UPDATE, 19:20 – Armata rusă a acuzat Ucraina că nu a îndeplinit condițiile convenite pentru crearea coridoarelor umanitare. Anterior, Moscova anunța că va permite evacuarea civlilor ucraineni – către Rusia și Belarus, transmit Interfax și Reuters.

UPDATE, 19:10 – La negocierile de azi, rușii au propus ca Zelenski să rămână președintele Ucrainei, dar doar de formă, iar premier să fie numit Yuriy Boiko, o marionetă a Kremlinului, scrie Christo Grozev, directorul publicației Bellingcat, citând două surse. Zelenski le-a spus rușilor un „nu” ferm.

Între timp, un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA a vorbit despre un aerodrom secret din Europa de Est, care susține un efort multinațional de trimitere de arme în Ucraina.

UPDATE, 18:20 – Peste 406 civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, arată datele Organizației Națiunilor Unite, care spune că alți circa 800 de civili au fost răniți în timpul ostilităților, transmite CNN.

UPDATE, 18:00 – Administrația Biden a Statelor Unite evaluează posibilitatea de a relaxa sancțiunile pentru Venezuela, astfel încât să izoleze Rusia și să crească producția de petrol.

UPDATE, 17:45 – Primarul orașului Irpin spune că forțele militare ale Rusiei țintesc civili și rute de evacuare.

„Ăștia nu sunt armată, ăștia sunt animale”, a declarat edilul pentru CNN. „Omoară civili. Ne bombardează orașul, clădirile rezidențiale și ambulanțele. Trag în ambulanțe. Este pur și simplu o monstruozitate”, a mai spus el.

UPDATE, 17:30 – Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat luni că ține foarte mult la impunerea sancțiunilor pentru Rusia. Totodată, liberalul a atras atenția că fără o economie puternică și fără resurse la buget actuala criză umanitară nu va putea fi gestionată optim.

„Vedem companii din toată lumea, care se retrag și pierd miliarde de euro. Am spus-o, din punctul meu de vedere, și aici vorbesc din punctul meu de vedere, personal, că atât timp cât susținem financiar regimul din Rusia, acest regim va continua și pentru noi este o problemă de siguranță națională”, a spus liderul PNL.

UPDATE, 17:20 – Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că liderii UE vor discuta zilele următoare despre cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar.

Președintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu Charles Michel despre „aspectele umanitare” ale războiului din Ucraina. Putin a „subliniat că armata rusă ia toate măsurile posibile pentru a salva viețile civililor” și a dat vina pe ucraineni pentru tragediile din țara lor, pe care el a atacat-o.

Între timp, Patriarhul Daniel s-a poziționat clar pe această temă: invadarea Ucrainei este un „război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”.  BOR a făcut apel la români să-i ajute pe refugiații ucraineni.

UPDATE, 16:10 – Federația Rusă promite o încetare „imediată” a focului dacă Ucraina cedează Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în anul 2014, și recunoaște independența teritoriilor separatiste din regiunea Donbas, Donețk și Lugansk, spune cotidianul spaniol El Pais.

UPDATE, 15:50 – Cererile explicite ale Kremlinului pentru a înceta războiul: Ucraina să recunoască pierderea Crimeei și Donbasului, să depună armele și să nu intre în NATO.

Ucrainenii fug din calea războiului. Imagini impresionante din gara din Harkov, acolo unde mii de oameni așteaptă să plece din oraș.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, urmează să se întâlnească joi, la Antalya, Turcia, cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Întâlnirea are loc în timp ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei.

UPDATE, 13:20 – Forțele armate ucrainene au anunțat că au lovit o navă de război a marinei ruse în Marea Neagră, scrie Ukrinform.

Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odessa, a făcut anunțul în cursul zilei de luni.

„Vom distruge inamicul. Minus o navă de război inamică. Inamicul suferă pierderi. Bună treabă, băieți. Glorie Forțelor Armate”, a declarat Bratchuk.

UPDATE, 11:20 Federația Rusă a anunțat că va deschide noi coridoare umanitare pentru a permite civililor din Ucraina să evacueze zonele de conflict.

Rutele de evacuare publicate de agenția de presă rusă RIA Novosti arată că civilii vor putea pleca în Rusia și Belarus, scrie BBC.

UPDATE, 10:40 – A treia rundă a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc luni.

Între timp, Rusia pregătește noi bombardamente. Combinatele chimice sunt vizate.

UPDATE, 09: 50 – Fostul șef CIA și general cu patru stele al armatei SUA, David Petraeus, a declarat că următoarea lovitură a rușilor ar putea fi încercarea de a ocupa Odesa și Republica Moldova.

UPDATE, 09: 29 –  Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis că forțele ruse încep să acumuleze resurse pentru asaltul Kievului, într-un anunț făcut duminică noaptea. Armata rusă a avut zile de progrese lente în principala lor înaintare spre capitala Ucrainei.

UPDATE, 8: 27 – În total, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a lansat aproximativ 600 de rachete, iar 95% din capacitatea de luptă ar fi masată peste graniță, după cum a precizat un oficial america.

În ultimele zile, au avut loc noi lupte în Herson și Mikolaiv, forțele ruse încercând, în continuare, să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, după a explicat oficialul Apărării din SUA, potrivit sursei citate mai sus.

Știrea inițială: Luptele i-au împiedicat pe locuitori să evacueze orașul Mariupol, pentru a doua zi consecutiv. Luptele au continuat și duminică, civililor fiindu-le astfel imposibil să părăsească orașul. Totodată, președintele Vladimir Putin a anunțat că va continua invazia sa, scrie Reuters.

Numărul refugiaților care au părăsit Ucraina, fugind din calea războiului, a depășit un milion și jumătate.

Președintele Volodimir Zelensky, mesaj după ultimele atacuri din Ucraina

În Duminica Iertării, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a transmis un mesaj, extrem de puternic pentru cetățenii săi, dar și pentru Rusia.

Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! 

Rusia a anunțat că luni va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă”, a transmis Volodimir Zelensky duminică. 

Peste 4.500 de persoane au protestat la Moscova

Duminică, peste 4.500 de persoane, care manifestau față de invaziei Rusiei în Ucraina, au fost arestate în 60 de orașe din Rusia, după cum informează AFP, potrivit Agerpres. 

Astfel, numărul protestatarilor care au fost reținuți, în Rusia, pentru că au protestat față de conflictul din Ucraina s-ar ridica la aproximativ 13.000.