Ziua de 15 noiembrie ar putea fi una crucială pentru viitorul Republicii Moldova, astfel că peste Prut și nu numai se resimte dimensiunea mizei, iar tensiunile n-au întârziat să apară. În satul Varnița, zeci de oameni au protestat vehement, acuzând că unii alegători ar fi fost mituiți, și susțin că există cazuri când aceeași mașină a efectuat mai multe curse pentru a aduce la urne oameni din alte zone, potrivit B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Printre manifestanți s-au numărat și veterani ai Războiului de pe Nistru. Demonstranții au blocat circulația autobuzelor, cosniderând că mai mulți cetățeni din Transnistria au fost plătiți pentru a îl vota pe Igor Dodon.
Acestea fiind spuse, la fața locului și-au făcut apariția și poliția, și forțele speciale, pentru a asigura ordinea publică. Astfel, s-a format un cordon pentru a separa manifestanții de alegători, iar între protestatari și forțele de ordine au avut loc mai multe clinciuri.
Unul dintre protestatari susține că a văzut că alegătorii primesc câte 50 de dolari pentru a venit din Transnistria să voteze. De asemenea, potrivit martorilor, unii cetățeni nici măcar nu știau exact unde se află sau dintre câți candidați trebuie să aleagă.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost câștigat de fostul premier Maia Sandu, candidata pro-europeană. În marea finală a scrutinului, ea îl înfruntă pe cel care o învingea în 2016, pro-rusul Igor Dodon, președinte în exercițiu.
Până la ora 18.30, au votat deja peste 1,52 milioane de alegători, potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală de peste Prut. Numărul cetățenilor din diaspora care s-au prezentat la urne până în acest moment a depășit 200.000.
Probleme au fost și la o secție de votare din Frankfurt, Germania, unde reprezentanții autorităților locale au anunțat, după amiază, că au primit un apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare. În cele din urmă, procesul de votare a fost reluat.