Întreaga Europă urmărește, joi, cu înfrigurare evoluția tensiunilor din Spania între guvernul de la Madrid și separatiștii din Catalonia. Aceasta este ultima zi oferită de guvernul condus de Mariano Rajoi liderilor catalani pentru a renunța la tentativa de obținere a independenței, altfel, amenință Madridul, vor declanșa articolul din Constituție care demite guvernul autonom și trece regiunea sub administrare directă de la centru.
Ultimatumul lui Mariano Rajoi vine careplică la semnarea de către liderul catalan a unei declarații de independență, cu efecte suspendate pentru moment, în Parlamentul catalan.
Regiunea din nord-estul Spania a organizat un referendum de independență pe 1 octombrie, declarat neconstituțional de Madrid. În cadrul acestuia, aproximativ 90% dintre cei care s-au prezentat la urne au susținut independența regiunii, dar prezența de vot a fost de doar 43% în contextul boicotul votanților ce doreau rămâne în cadrul Regatului.
Articolul 155 din Constituția Spaniei, adoptată după căderea regimului dictatorial al Generalul Franco, permite Madridului să impună conducere directă de la centru asupra regiunilor autonome în situații de criză. Până în prezent, acest articol nu a fost invocat niciodată de guvernul spaniol.
Acest ultimatumeste cel de-al doilea pe care îl primește Puigdemont de la începutul crizei. Primul a fost pentru ziuade luni, dar liderul catalan a ales să răspundă printr-o invitație la dialog în găsirea unui compromis pentru Catalonia.
Guvernul de la Madrid ezită săaplice acestarticol din Constituție, scrie BBC, deoarece există temeri privind stârnirea unor manifestații de amploareale catalanilor și de o paralizarea activităților în Catalonia, regiunea care contribuie cu procente importante la economiaSpaniei.
Conform surselor din presa spaniolă, Puigdemont nu va ceda la presiunile Madridului și va merge mai departe în încercarea de obținere a independenței, chiar și dacă Mariano Rajoi va decide suspendarea autonomiei Cataloniei. Există și o speculație privind o mișcare strategică pe care ar putea să o facă liderul catalan: să cearăchiar el alegeri anticipate în regiune, ceea ce va face lipsit de sens o invocare a articolului 155 din Constituție.
În contextul situației extrem de tensionate din Spania, ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnitmiercuri, la București,cu omologul său spaniol, Alfonso María Dastis Quecedo. Cu această ocazie, România a transmis "sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei şi a manifestat deplina solidaritate cu Regatul Spaniei" și a subliniat rolul important pe care îl are comunitatea românească din Spania la dezvoltarea economică a acestei ţări.