Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României

Publicat: 22 11. 2024, 11:17
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere înaintea întâlnirii miniştrilor de interne ai celor trei ţări care se desfăşoară vineri la Budapesta, potrivit Agerpres.

Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României

Potrivit EFE, mai multe mass-media austriece au relatat că guvernul austriac în exerciţiu, condus de conservatorul Karl Nehammer, este pe cale să renunţe la blocaj. Şi, în acest sens, reuniunea de vineri, la care vor participa miniştrii de interne Sandor Pinter (Ungaria), Gerhard Karner (Austria), Atanas Ilkov (Bulgaria) şi Cătălin Predoiu (România), precum şi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, este una crucială.

„Ne-am atins obiectivul, respectiv crearea unor premise bune pentru discuţia de la Budapesta”, a declarat miercuri Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI, relatând că a abordat această problemă într-o discuţie în sistem de videoconferinţă cu Pinter.

Fostul ministru bulgar de externe, Nadejda Neynsky, și-a exprimat optimismul cu privire la perspectivele Bulgariei de intrare pe cale terestră la Schengen. Vorbind la bTV, ea a declarat că există motive reale de speranță și anticipare a unui rezultat pozitiv. „Oamenii s-au săturat să aștepte admiterea la Schengen, dar cred că acum avem speranțe reale”, a spus Neynsky, potrivit Novinite.

O întâlnire cheie are loc astăzi la Budapesta, unde ministerele de interne din Bulgaria, România și Austria sunt așteptate să semneze o declarație comună. Deși acest document nu va constitui o decizie finală privind intrarea Bulgariei în Schengen pe cale terestră, este considerat un pas important înainte. Neynsky a subliniat că traficul de migranți prin Bulgaria a scăzut cu peste 50%, ceea ce ea a descris ca fiind un indicator pozitiv. Totuși, ea a menționat că decizia finală rămâne politică. „Stabilitatea politică este crucială; instabilitatea slăbește poziția unei țări”, a adăugat ea.

Înainte de întâlnirea de la Budapesta, discuțiile continuă cu privire la posibilitatea ca Austria să își ridice vetoul asupra aderării Bulgariei la Schengen.