Zelenski îi cere lui Biden să-i permită Ucrainei să lovească aeroporturile rusești aflate la distanță mare de graniță

Zelenski îi cere lui Biden să-i permită Ucrainei să lovească aeroporturile rusești aflate la distanță mare de graniță
Imagine de la vizita efectuată de Volodimir Zelenski la Casa Albă în septembrie 2023. Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Ucraina are nevoie de permisiunea SUA pentru a folosi ATACMS pentru a lovi bazele rusești, spune Zelenski. El spune că rachetele Patriot nu au cum să rezolva în totalitate problemele actuale cu care se confruntă țara sa.

Până acum SUA a permis Ucrainei să folosească rachetele doar în apropierea graniței

Ucraina spune că nu poate opri ploaia de bombe rusești decât dacă SUA îi dă permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aeroporturile din Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un nou interviu, citat de Politico.

„Cea mai mare problemă este cu bombele cu planare”, a spus Zelenski pentru Philadelphia Inquirer într-un interviu publicat duminică.
Bombele cu planare sunt bombe cu cădere liberă, multe datând din vremea sovietică, care au fost modernizate cu aripioare și navigație GPS, permițându-le să fie îndreptate către țintele lor cu o rază de acțiune de la 40 la 60 de kilometri. Sunt rapide, mici și nu emit căldură, ceea ce le face foarte dificil de interceptat.

Rusia a lansat mai mult de o sută pe zi cu un efect devastator, aruncându-le de pe avioanele de luptă-bombardiere care zboară în spațiul aerian rus.

În interviu, Zelenski i-a cerut președintelui american Joe Biden să-i permită Ucrainei să folosească rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 300 de kilometri pentru a lovi aerodromurile adânc în teritoriul Rusiei.

Aceasta ar implica o slăbiciune suplimentară a politicii SUA cu privire la utilizarea de către Kiev a armelor donate. Până acum, SUA au lăsat Ucraina să lovească doar zonele din Rusia aproape de graniță – un răspuns la ofensiva rusă din această primăvară împotriva celui de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkov.

„Am reușit să facem o înțelegere că putem folosi anumite arme în direcția Harkov și puțin mai departe spre nord. Dar toată lumea înțelege că bombele și rachetele aeriene rusești sunt cea mai mare problemă a noastră de astăzi”, a spus Zelenski în interviu.

Rachetele Patriot, spune Zelenski, ar fi inutile împotriva bombelor cu planare

Ucraina a pledat pentru mai multe rachete de apărare antiaerienă pentru a ajuta la apărarea în fața atacurilor obișnuite cu drone și rachete rusești care distrug infrastructura electrică a țării și lovesc orașele din întreaga țară.

Cu toate acestea, chiar mai multe baterii de rachete Patriot nu ar rezolva problema bombei cu planare, a spus Zelenski.

„O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari. Nu am putea avea mii de astfel de rachete sau chiar sute. Nimeni nu poate produce atât de multe.

S-ar putea să câștigăm pe termen scurt, dar rușii vor epuiza în continuare stocurile de rachete și apoi vor continua să bombardeze orașele și infrastructura energetică ca de obicei”, a spus Zelenski.

El consideră că cea mai bună soluție este ca SUA să permită Ucrainei să folosească ATACMS cu rază mai lungă de acțiune pentru a distruge bombardierele rusești direct pe aeroporturi, departe de granița cu Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie