Zelenski, reacție la atrocitățile comise de ruși: „Summitul NATO de la București, aprilie 2008. O șansă ratată” / Mesaj pentru mamele soldaților ruși: „Uitați-vă la imagini și vedeți ce au făcut nemernicii pe care i-ați crescut!”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la atrocitățile comise de trupele rusești în regiunea Kiev, descoperite acum, după retragerea acestora, amintind de declarația semnată de aliații NATO la summitul desfășurat la București, în 2008.
Regiunea Kiev: Rușii au lăsat în urmă zeci de cadavre. Reacția lui Zeleneski
„București. Declarația summitului NATO. 3 aprilie, acum 14 ani. A fost o șansă să evităm toate acestea. Am avut o șansă să împiedicăm Rusia să invadeze.
Bucha, regiunea Kiev. Chiar acum. Rusia a invadat.
Sfătuiesc mamele soldaților ruși să vadă imaginile. Uitați-vă la nemernicii ăștia pe care i-ați crescut! Criminali, hoți, măcelari!”, a scris Zelenski, pe Facebook, atașând imagini cu cadavrele civililor ucraineni lăsate în urmă de invadatorii ruși.
Amintim că Oleksandr Markushin, primarul orașului Irpin, de curând eliberat de forțele ucrainene din mâinile soldaților ruși, a declarat că invadatorii au ucis femei și fete, apoi le-au călcat cu tancurile. În Bucha, localitate de asemenea eliberată de curând, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au fost omorâți de ruși. Pe lângă ei, multe femei și mulți copii. Unele femei au fost violate, apoi ucise, iar rușii au încercat să le ardă trupurile. E un genocid, a susținut primarul Kievului, Vitali Kliciko.
Ce prevede Declarația summitului NATO de la București la care a făcut referire Zelenski
Amintim că la summitul NATO de la București din aprilie 2008 aliații au convenit că „Georgia şi Ucraina vor deveni membre NATO” într-o zi.
„Salutăm aspirațiile euro – atlantice ale Ucrainei și Georgiei de apartenență la NATO. Am hotărât astăzi că aceste state vor deveni membre ale NATO. Ambele națiuni au adus contribuții valoroase la operațiunile Alianței.
Salutăm reformele democratice din Ucraina și Georgia și așteptăm cu nerăbdare ca alegerile parlamentare din Georgia, din luna mai, să fie libere și corecte. MAP (Planul de Acțiune pentru Aderare) este următorul pas pentru Ucraina și Georgia pe calea lor directă spre aderare. Astăzi am stabilit cu claritate că sprijinim candidaturile acestor țări pentru MAP. Prin urmare, vom începe o perioadă de angajare intens cu ambele țări, la nivel politic înalt, pentru a soluționa chestiunile încă nerezolvate în privința candidaturilor lor la MAP. Le-am solicitat miniștrilor de externe să facă o primă evaluare a progreselor la întâlnirea lor ministerial din decembrie 2008. Miniștrii de externe au autoritatea de a decide în privina candidaturilor Ucrainei și Georgiei pentru MAP”, se precizează în Declarație.
Însă nici Ucraina, nici Georgia nu au ajuns să fie parte a NATO nici acum. Zelenski a cerut în repetate rânduri primirea țării sale în alianță și uneori a criticat lipsa de curaj a liderilor ei, care refuză să facă acest pas, spune el, de teama Rusiei.