Într-un articol recent publicat, renumitul jurnalist american Seymour Hersh a dezvăluit că ar exista negocieri de pace între generalii de vârf din Rusia și Ucraina, Valeri Gerasimov și Valerii Zaluzhnyi, care includ o potențială securitate a Crimeei și a altor patru foste regiuni ale Ucrainei ca parte a Rusiei.
În potențialul acord ar fi și acceptul Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, cu condiția ca trupele NATO să nu fie staționate pe teritoriul său și doar armamentul defensiv să fie amplasat acolo.
Potrivit lui Hersh, atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord că persistența războiului este ilogică și că președintele rus Vladimir Putin ar fi de acord cu un angajament care fixează granițele în funcție de locul în care sunt staționate trupele după încheierea negocierilor de pace.
Hersh a citat un oficial american implicat în negocieri care a spus: „Acesta nu a fost un eveniment inițial”, adăugând: „Acesta a fost orchestrat cu grijă de Zaluzhny. Mesajul a fost că războiul s-a terminat și noi vrem să ieșim. Pentru continua, ar însena distrugerea următoarea generație de cetățeni ai Ucrainei”.
Pe de altă parte, administrația Biden se opune ferm acordului de pace, în timp ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky rămâne „wild card” dar i s-ar fi spus că „aceasta este o problemă militară de rezolvat și discuțiile vor continua cu sau fără tine”.
„Casa Albă este total împotriva acordului propus”, a spus oficialul american, menționând: „Dar se va întâmpla. Putin nu a fost de acord”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a făcut progrese substanțiale în îndeplinirea criteriilor stabilite de Uniunea Europeană (UE) pentru a începe procesul de aderare la uniune.
Vorbind marți pentru Politico, von der Leyen a afirmat că Ucraina a îndeplinit „toate cerințele necesare pentru aproape toți cei șapte pași pe care i-am cerut să îi facă… când a devenit țară candidată”.
În discursul adresat parlamentului ucrainean din 4 noiembrie, von der Leyen a dezvăluit că Ucraina a îndeplinit deja 90% din condițiile necesare pentru inițierea procesului de aderare. Ea a mai menționat că, dacă condițiile sunt îndeplinite prompt, negocierile ar putea începe până la sfârșitul anului 2023.
Ungaria și Slovacia au declarat public încetarea ajutorului pentru Ucraina, iar Franța și-a anunțat intenția de a minimiza ajutorul pentru Ucraina, după ce ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, a declarat că nu va mai furniza din propriile stocuri și că Ucraina va trebui să achiziționeze echipamente de la companii private folosind bani dintr-un fond special”.
Fostul premier slovac Robert Fico, aflat în prezent la alegerile parlamentare, a declarat public, de asemenea, că nu va sprijini aderarea Ucrainei la NATO. Făcând campanie sub sloganul „Nicio singură rundă” pentru Kiev, Fico a pus statele occidentale la îndemână.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus chiar că țara sa se va folosi de veto asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE dacă acesta vizează gazul, petrolul sau energia nucleară rusească.
Potrivit lui Szijjarto, Ungaria se va opune oricăror restricții asupra celor care au făcut bine Ungariei „salvand viețile maghiarilor, de exemplu făcând posibilă cumpărarea de vaccinuri” sau contribuind la furnizarea de energie a acesteia.