Președintele american Donald Trump a declarat pe 18 februarie că consideră că Ucraina ar trebui să organizeze noi alegeri, deoarece aparent a dat vina pentru războiul în desfășurare din Ucraina pe conduceriea președintelui Volodimir Zelenski, potrivit kyivindependent.
Comentariile lui Trump vin după ce oficialii americani și ruși s-au întâlnit la începutul zilei în Arabia Saudită – fără Ucraina – pentru a discuta strategii pentru a pune capăt războiului la scară largă.
Vorbind despre motivul pentru care Ucraina nu a fost prezentă la discuții, Trump a dat vina pe țara asediată pentru începutul invaziei Rusiei și că nu a „încheiat un acord” pentru a obține pacea.
„Dar astăzi am auzit: „Oh, ei bine, nu am fost invitați”. Ei bine, ești acolo de trei ani. N-ar fi trebuit să începi niciodată, ai fi putut face o înțelegere”, a spus Trump în timp ce vorbea reporterilor.
Comentariile fac ecou declarațiile anterioare ale lui Trump, în care el a dat vina pe Zelenski și administrația Biden pentru conflictul declanșat de Rusia.
Ucraina ar trebui să organizeze alegeri pentru că Zelensky deține „un rating de aprobare de 4%”, a mai susținut Trump fără dovezi.
Afirmația contrazice sondajele recente ale Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, care arată că, din decembrie 2024, 52% dintre ucraineni au încredere în Zelenski.
O încetare a focului în Ucraina ar putea pune capăt legii marțiale – ce ar însemna ridicarea restricțiilor?
Propaganda de la Kremlin a împins narațiunea că Zelenski este un lider ilegitim, bazându-se pe premisa că primul său mandat prezidențial trebuia inițial să se încheie pe 20 mai 2024. Afirmația falsă ignoră faptul că constituția ucraineană interzice alegerile în timpul legii marțiale, care a intrat în vigoare după ce Rusia a lansat invazia la scară largă.
Trump s-a distanțat de narațiunea rusă, susținând că este opinia sa personală că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri.
„Nu este o chestie cu Rusia. Este ceva ce vine de la mine”, a spus el.
Trump a continuat descriind distrugerea Ucrainei în termeni exagerați, susținând în mod fals că majoritatea orașelor sale au fost „fărâmate în bucăți”.
În loc să condamne Rusia pentru că a bombardat Ucraina în atacuri zilnice în ultimii trei ani, Trump a dat vina în parte pe guvernul lui Zelenski.
„Aveți o conducere acum care a permis războiului să continue”, a spus el. În același timp, președintele SUA a lăudat discuțiile de la Riad ca fiind „foarte bune”, susținând că Rusia vrea „să facă ceva” și „oprește barbaria sălbatică”.
Întâlnirea dintre SUA și Rusia din Arabia Saudită s-a încheiat fără acorduri concrete privind încheierea războiului, dar absența Ucrainei servește drept semnal îngrijorător pentru Kiev și partenerii săi.
Delegația SUA, condusă de secretarul de stat Marco Rubio, a subliniat că discuțiile au fost doar începutul unei „călătorii lungi și dificile” și al „procesului serios” de a pune capăt invaziei la scară largă. Rubio a susținut anterior că atât Europa, cât și Ucraina vor fi implicate odată ce negocierile oficiale vor fi în curs.