Treizeci și trei de membri ai echipajului sunt dați dispăruți, în timp ce armata recrutează trei nave și două elicoptere pentru eforturile de salvare.
O navă de război emblematică a Marinei regale thailandeze s-a scufundat duminică din cauza valurilor puternice și a vântului puternic, zeci de marinari fiind încă dispăruți luni.
Peste 100 de marinari au fost salvați duminică seara din HTMS Sukhothai – una dintre cele doar șapte corvete ale marinei – după ce vânturile puternice au făcut ca nava să se încline brusc spre apă, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Pokkrong Monthatphalin, într-un comunicat.
Apa de mare a pătruns în navă printr-o conductă, tăind alimentarea cu energie a Sukhothai și determinând echipajul să piardă controlul, a precizat Monthatphalin. Apa a pătruns apoi în corpul navei și vasul a început să se scufunde.
În acel moment, nava patrula la aproximativ 32 km (20 de mile) de districtul Bang Saphan, în centrul Thailandei. Furtuni erau așteptate în Golful Thailandei, iar serviciile de feribot au fost suspendate după ce meteorologii au avertizat că duminică și luni vor fi valuri mari și ploi abundente.
Videoclipurile și fotografiile distribuite pe rețelele de socializare arată cum Sukhothai coboară înclinat la un unghi de aproape 60 de grade față de apă, cu zgomotul vânturilor biciuitoare și marinarii strigând în fundal.
Armata a dat startul unei misiuni de salvare cu alte trei nave și două elicoptere, HTMS Kraburi ajungând la Sukhothai înainte ca acesta să se scufunde, în jurul orei 23.30.
Deși marina a declarat inițial că tot echipajul este considerat în siguranță, aceasta a publicat ulterior o declarație pe Facebook în care a precizat că 33 de persoane așteptau încă să fie salvate în apă la mijlocul dimineții de luni.
Incidentul marchează prima scufundare a unei nave de război thailandeze după cel de-al doilea război mondial, potrivit presei thailandeze Khaosod English, când un submarin american a atacat HTMS Samui în apropiere de Malaezia și a ucis 31 de marinari.
Nava Sukhothai – echipată cu o serie de rachete, tunuri navale și torpile – a fost pusă în funcțiune în 1987, după ce a fost construită în SUA. Marina thailandeză deține alte șase corvete, dintre care trei au fost construite pe plan local, a raportat Institutul Naval al SUA.