Zeci de parlamentari s-au luat la bătaie în Parlamentul turc / Cel puțin doi deputați au fost răniți (VIDEO)

Zeci de parlamentari s-au luat la bătaie în Parlamentul turc / Cel puțin doi deputați au fost răniți (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay

Un scandal monstru a izbucnit vineri în parlamentul Turciei, după ce parlamentarii au discutat despre soarta unei persoane din opoziție întemnițată și care a fost deposedată în mod controversat de imunitatea sa parlamentară la începutul acestui an, potrivit Barrons.

Parlamentarii s-au întâlnit după ce, la începutul acestei luni, curtea constituțională a țării a anulat decizia parlamentului de a-l înlătura pe Can Atalay din scaunul său parlamentar.

Avocatul și activistul pentru drepturi Atalay și-a câștigat locul anul trecut, după ce a făcut campanie din celula sa de închisoare.

Ahmet Sik, un coleg al Partidului Muncitorilor din Turcia (TIP), de stânga, l-a apărat vineri pe Atalay împotriva atacurilor asupra lui de către parlamentarii partidului de guvernământ.

„Nu este de mirare că îl numești pe Atalay terorist”, a spus el. „Toți cetățenii ar trebui să știe că cei mai mari teroriști ai acestei țări sunt cei așezați pe acele bănci”, a adăugat el, indicând majoritatea de guvernământ.

Acest comentariu a atras răspunsuri furioase din partea parlamentarilor partidului de guvernământ, determinându-l pe președinte să suspende ședința.

Însă scandalul a degenerat și s-a transformat într-o bătaie generală. Violențele au izbucnit după ce fostul fotbalist Alpay Ozalan, un parlamentar din partidul de guvernământ AKP al lui Erdogan, a mers la tribună și l-a împins pe Sik la pământ.

Sik a fost apoi lovit de mai multe ori la pământ de parlamentarii partidului de guvernământ.

Cel puțin doi parlamentari din opoziție au fost răniți în timpul luptei cu pumnii.

Din închisoare, Atalay, în vârstă de 48 de ani, a făcut campanie pentru a fi ales în parlament, candidând pentru provincia Hatay, devastată de cutremur, la alegerile generale din mai 2023.

Dar acea victorie electorală a dus la un conflict legal între susținătorii președintelui Recep Tayyip Erdogan și liderii opoziției, care a împins Turcia în pragul unei crize constituționale anul trecut.

Decizia Parlamentului din ianuarie de a-l înlătura pe Atalay a venit după o hotărâre a Curții Supreme de Apel care i-a menținut condamnarea, deschizând calea mișcării de a-i înlătura imunitatea parlamentară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`