Adunarea Generală a ONU a adoptat un proiect de rezoluție care cere o încetare imediată a focului în Gaza. Zece țări, inclusiv SUA, Israel și Austria, au votat împotriva rezoluției, în timp ce 23 de țări, inclusiv Marea Britanie, Germania, Italia, Ucraina și România, s-au abținut de la vot.
SUA au propus un amendament la rezoluția de condamnare a grupării palestiniene Hamas pentru acțiunea sa din octombrie asupra Israelului, în timp ce Austria a propus clarificarea faptului că ostaticii sunt „ținuți de Hamas și de alte grupuri”. Ambele propuneri au fost respinse la Adunarea Generală a ONU.
Acest lucru a survenit după ce SUA au respins vineri un proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU care a cerut o încetare imediată a focului pentru a opri vărsarea de sânge în curs de desfășurare în Fâșia Gaza, în timp ce numărul morților continuă să crească.
În octombrie, Adunarea Generală a votat în favoarea unui proiect de rezoluție care cere „un armistițiu umanitar imediat, durabil și susținut, care să conducă la încetarea ostilităților”, cu 121 de țări în favoarea și 14 țări împotrivă – inclusiv SUA – și 44 abținându-se. .
Rezoluțiile Adunării Generale a ONU nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic
Rezoluția fără caracter obligatoriu, prezentată de Egipt cu sprijinul a aproape 100 de țări, inclusiv Turcia, a fost adoptată cu 153 de voturi pentru.
Pe lângă cererea de încetare a focului, rezoluția și-a exprimat îngrijorarea profundă față de „situația umanitară catastrofală” din Fâșia Gaza și de suferința civililor palestinieni.
De asemenea, a subliniat că populația civilă palestiniană și israeliană „trebuie protejată” în conformitate cu dreptul internațional umanitar, cerând în același timp tuturor părților să își respecte obligațiile în temeiul dreptului internațional, inclusiv dreptului internațional umanitar, în special în ceea ce privește protecția civililor.
Proiectul de rezoluție a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată și necondiționată” a tuturor ostaticilor, precum și asigurarea accesului umanitar.
În rezoluție s-a făcut referire la scopurile și principiile Cartei ONU și la rezoluțiile referitoare la problema Palestinei.
Reamintind toate rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, a remarcat, de asemenea, invocarea de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a articolului 99 din Carta ONU pentru prima dată de când și-a asumat postul de vârf al organizației în 2017 pentru încetarea focului.