Zece persoane condamnate pentru terorism au fost spânzurate în Irak

Zece persoane condamnate pentru terorism au fost spânzurate în Irak
Sursa Foto: Hepta

Zece persoane acuzate și condamnate pentru acțiuni de terorism, care făceau parte din gruparea jhadistă Stat Islamic (SI) au fost spânzurate luni în Irak, conform oficialilor locali.

Sute de persoane au fost condamnate cu pedeapsa capitală

În utlimii ani, sute de persoane au fost condamnate la moarte sau la închisoare pe viață, deoarece Codul Penal permite pedeapsa capitală oricărui individ care se alătură „unui grup terorist” și indiferent dacă acesta a luptat sau nu, potrivit AGERPRES. 

Zece irakieni „condamnaţi pentru crime teroriste şi apartenenţa la SI au fost executaţi prin spânzurare” la închisoarea al-Hout, în oraşul Nassiriya. Pedeapsa capitală a avut loc „sub supravegherea unei echipe a Ministerului Justiţiei”, a declarat un oficial pentru AFP, sub rezerva anonimatului, fiind confirmat ulterior de către o sursă de securitate.

Închisoarea din orașul Nassiriya este supranumită „al-Hout”, adică „balena” în limba arabă, deoarece niciun deținut nu iese în viață de acolo.

ONU s-a declarat îngrijorată de numărul mare de execuții din statul Irak

În luna iunie, experiții ONU se declarau „alarmaţi de numărul mare de execuţii anunţate începând cu 2016, aproape patru sute, inclusiv 30 anul acesta”, şi au cerut autorităţilor irakiene „să pună capăt execuţiilor”, declarându-se „îngroziţi de numeroasele decese raportate la închisoarea Nassiriya din cauza torturii şi a condiţiilor deplorabile de detenţie”.

Organizația teroristă Stat Islamic și-a văzut liderul prăbușindu-se în urma unor ofensive militare, după cucerirea unor teritorii vaste din Irak şi Siria vecină în 2014.

Deşi autorităţile irakiene şi-au proclamat victoria împotriva SI la sfârşitul anului 2017, celulele jihadiste continuă să atace sporadic soldaţi şi ofiţeri de poliţie, în special în zonele rurale şi îndepărtate, în afara marilor oraşe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)