Xi Jinping va vizita Franța, Ungaria și Serbia pentru a evita un război comercial cu UE pe fondul discuțiilor despre mașinile electrice chinezești mult mai ieftine

Xi Jinping va vizita Franța, Ungaria și Serbia pentru a evita un război comercial cu UE pe fondul discuțiilor despre mașinile electrice chinezești mult mai ieftine
Imagine din 6 aprilie 2023, de la vizita efectuată în China de Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dati Bendo

Președintele Chinei, Xi Jinping, urmează să viziteze Europa săptămâna viitoare, pentru prima dată în cinci ani, într-un turneu care va cuprinde Franța, Ungaria și Serbia, anunță The Guardian.

China vrea să evite un război comercial cu UE

Vizita vine în timp ce China face eforturi pentru a evita un război comercial cu UE, în timp ce atitudinile față de Beijing se întăresc după multiple scandaluri de spionaj și sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Prima oprire a lui Xi va fi la Paris. Luni se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Conducerea chineză este destul de clară cu privire la ceea ce își dorește”, spune Abigaël Vasselier, directorul de relații externe la Merics, un thinktank german concentrat pe China. Xi s-ar concentra pe lobby împotriva anchetelor UE anti-subvenții, în special asupra vehiculelor electrice (EV) și pe stabilizarea relației bilaterale, a spus Vasselier.

În septembrie, în remarcile înțelese ca fiind îndreptate către China, von der Leyen a spus că piețele globale au fost „inundate cu mașini electrice mai ieftine… [al căror] preț este menținut artificial la un nivel scăzut de subvenții uriașe de stat”. Ancheta a provocat consternare mare în Beijing, care o consideră nedreaptă și motivată politic.

Joi, șeful comercial al Comisiei Europene a sugerat că tarifele pentru vehiculele electrice chinezești ar putea fi impuse până în iunie, după lansarea unei investigații privind sprijinul de stat pentru producția de mașini electrice în China. Termenul limită pentru orice măsuri care urmează să fie impuse este 4 iulie.

Pentru China, problema Taiwanului este mai importantă decât cea a Ucrainei

China „nu își poate permite să aibă din ce în ce mai multe restricții pe piața europeană”, spune Vasselier, dar, în același timp, „China nu are o ofertă pentru Europa în acest moment”.

Asta pentru că una dintre cererile de multă vreme ale Europei – și ale lui Macron – ale Chinei este ca Xi să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „La doi ani de război, europenii și-au dat seama că acest lucru nu se va întâmpla”, spune Vasselier.

Prof. Shen Dingli, un savant în relații internaționale din Shanghai, spune că pentru China, problema Taiwanului a fost mai importantă decât cea a Ucrainei.

Macron, von der Leyen și Xi s-au întâlnit ultima dată față în față în aprilie anul trecut, când europenii au zburat la Beijing. Macron, care a sosit cu o delegație de afaceri de 50 de oameni și a plecat cu 18 acorduri de cooperare încheiate între companii franceze și chineze, a provocat reacții în acea călătorie când le-a spus reporterilor că Europa nu ar trebui să devină „adepți ai Americii” în problema Taiwanului.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus în repetate rânduri că SUA ar apăra militar Taiwanul în cazul unei încercări de anexare a Chinei.
„Când președintele francez a vizitat China anul trecut… a spus foarte clar: în chestiunea Taiwanului, Franța ar trebui să aibă propria poziție independentă”, spune Shen. „China își apreciază poziția.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`