Xi Jinping a declarat vineri, 12 ianuarie, în cadrul unei întrevederi, la Beijing, cu premierul belgian Alexander de Croo, că își dorește consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană, scrie Agerpres.
De Croo a inaugurat joi o nouă ambasadă a Belgiei la Beijing. El s-a întâlnit și cu ministrul chinez de Externe Wang Yi.
„China doreşte să lucreze cu Uniunea Europeană pentru a promova un progres constant în relaţiile China-UE în noul an”, a declarat liderul chinez.
„În contextul unei situaţii internaţionale haotice, este necesar să construim mai multe punţi între China şi Europa”, a mai adăugat Xi Jinping.
El este de părere că cele două părți ar trebui „să promoveze împreună pacea, stabilitatea și prosperitatea globală”.
Nu de mult, UE și-a exprimat intenția de a-și reduce dependența de China, cel puțin în privința materiei de tehnologie și în alte sectoare. De asemenea, blocul comunitar a lansat o anchetă în privința subvențiilor acordate de Beijing producătorilor chinezi de mașini electrice, pe fondul concurenței probabil neloială a vehiculelor chineze mai ieftine.
În septembrie 2023, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat China de menținerea costurilor vehiculelor sale electrice „artificial scăzute datorită subvențiilor publice enorme”.
În cadrul unei postări de pe rețeaua socială X (fosta Twitter), premierul Alexander De Croo a anunțat că s-a întâlnit și cu premierul chinez Li Qiang pentru a „discuta provocările comune, precum schimbările climatice, apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli și prevenirea viitoarelor pandemii”.
Warmly welcomed by Prime Minister Li Qiang in Beijing to discuss our common challenges, like climate change, defending a rules-based international order or preventing future pandemics.
We also addressed Russia’s war against Ukraine and its global consequences. pic.twitter.com/DBkDyChecJ
— Alexander De Croo 🇧🇪🇪🇺 (@alexanderdecroo) January 12, 2024
Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a declarat vineri, 5 ianuarie, că cea mai urgentă sarcină pentru relațiile sino-americane este stabilirea unei înțelegeri și a unei cooperări corecte între cele două părți. El a subliniat că acest lucru „nu mai este o opțiune, ci un imperativ” pentru mapamond.
„Se poate spune despre cooperarea China-SUA că nu mai este o opțiune pentru cele două țări și nici măcar pentru lume, ci un imperativ care trebuie abordat cu seriozitate”, susține șeful diplomației chineze.