WSJ: Cum a ajuns China să controleze 10% din teritoriul arabil al Ucrainei și de ce este un pericol pentru restul țărilor?

Publicat: 01 07. 2022, 08:41
Foto: Pixabay

Invazia Ucrainei de către Rusia provoacă foamete la nivel mondial și prețuri galopante la alimente, iar viitoarele întreruperi ale lanțului de aprovizionare vor aduce mai multe probleme, scrie wsj.com.

China a cumpărat 5% din teritoriul Ucrainei

Multe țări își dau seama că ar trebui să cultive mai mult, dar au vândut o mare parte din cele mai bune pământuri ale lor Chinei, care le folosește pentru a-și hrăni propria populație.

În urmă cu câțiva ani, China a cumpărat aproape o zecime din terenurile agricole arabile ale Ucrainei. Țările ar trebui să înceapă să verifice pe cei care doresc să-și cumpere terenurile agricole, așa cum o fac deja cu potențialii cumpărători de tehnologie sensibilă.

În ultimii ani, cumpărătorii chinezi au cumpărat terenuri agricole în mai multe state, de la SUA și Franța până la Vietnam. În 2013, gigantul alimentar WH Group din Hong Kong a cumpărat Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din America, și peste 146.000 de acri de teren agricol din Missouri. În același an, Corpul de producție și construcții din Xinjiang a cumpărat 9% din terenurile agricole faimoase fertile ale Ucrainei, egal cu 5% din teritoriul total al țării, cu o închiriere pe 50 de ani. (În 2020, SUA au impus sancțiuni companiei chineze pentru încălcări ale drepturilor omului.)

Între 2011 și 2020, China a cumpărat aproape șapte milioane de hectare de teren agricol în întreaga lume. Firmele din Marea Britanie au cumpărat aproape două milioane de hectare, în timp ce firmele din SUA și Japonia au cumpărat mai puțin de un milion de hectare.

„Ce contează cel mai mult este ce fac chinezii cu pământul”, a declarat J. Peter Pham, analist veteran pe problemele Africii și fost delegat al administrației Trump în regiunea marilor lacuri a Africii. În Republica Democrată Congo „ei au primit aprobarea regimului anterior de a prelua 100.000 de hectare pentru a produce ulei de palmier”, un tip de cultură care distruge pădurile.

„Iar în Zimbabwe ei produc carne de vită, pe care o exportă acasă în China, ceea ce nu constituie un uz nici sustenabil și nici înțelept al terenului agricol, într-o țară în care populația e înfometată din cauza penuriei de alimente de bază.”

Prețurile au explodat

Pierderea terenurilor arabile devine o calamitate chiar și pentru țări aflate într-o situație mai bună decât Zimbabwe. În principal din cauza invaziei ruse din Ucraina, prețurile angro la alimente crescuseră deja în aprilie cu 18% față de anul anterior. E cea mai mare creștere înregistrată în ultimii 50 de ani în decurs de 12 luni, conform Bloomberg.

„Nu poate exista o soluție eficientă la criza alimentară globală fără reintegrarea producției alimentare a Ucrainei, precum și a alimentelor și a îngrășămintelor produse de Rusia, pe piețele mondiale”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, pe 24 iunie, avertizând că lumea se confruntă cu mai multă foamete în acest an și mai rău în 2023.

Dar cerealele ucrainene și alte alimente nu vor putea intra în curând pe piața mondială, deoarece ruta maritimă rămâne blocată de Rusia. Ucraina trimite cereale pe piețele mondiale pe calea ferată în Polonia și România, dar a face acest lucru este laborios și costisitor. Înainte de război, aproximativ 90% din cerealele Ucrainei erau exportate prin porturile sale maritime.