WikiLeaks: Ruşii au încercat să împiedice aterizarea avionului președintelui polonez Lech Kaczynski la Smolensk

WikiLeaks: Ruşii au încercat să împiedice aterizarea avionului președintelui polonez Lech Kaczynski la Smolensk

Ruşii au refuzat să îi acorde permisiunea de aterizare la Smolensk avionului în care se afla fostul preşedinte polonez, Lech Kaczynski.

Conform unor informaţii făcute publice de site-ul WikiLeaks, turnul de control a transmis piloţilor că aterizarea este prea riscantă. Avertizarea nu a fost însă luată în seamă iar urmările au fost catastrofale.

Un fost agent KGB, numit „Camaradul J”, a spus agenţiei de analiză Stratfor că „ruşii au refuzat intenţionat să acorde avionului permisiunea de aterizare, ştiind că preşedintele polonez fie îl va forţa pe pilot să aterizeze, fie avionul se va întoarce şi nu va ateriza acolo”.

„Intenţia nu era să îl omoare pe Kaczynski, ci doar să îi complice viaţa şi să-l forţeze să aterizeze la Minsk, iar astfel să rateze ceremonia de la Katin, care urma să înceapă în decurs de o oră de la aterizare”, a declarat o altă sursă a Stratfor.

Toţi cei 96 de pasageri, inclusiv familia liderului polonez şi mai mulţi oficiali, au murit. WikiLeaks afirmă că ruşii ar fi transmis avertizarea ştiind că preşedintele polonez va insista ca piloţii să aterizeze, alimentând astfel teoriile conspiraţiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`