WikiLeaks a anunțat că Julian Assange (52 de ani) a fost eliberat din închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra, unde a fost încarcerat în ultimii cinci ani, și că deja a părăsit Marea Britanie.
Cazul său devenise pentru susţinătorii săi un simbol al ameninţărilor la adresa libertăţii presei. „Libertatea lui Julian este libertatea noastră”, a punctat WikiLeaks.
Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în 2019, după şapte ani în care a stat în ambasada ecuadoriană din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol. Dosarul a fost clasat în același an.
Assange a pledat acum vinovat pentru „conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională”, acord de recunoaştere a vinovăţiei ce urmează să fie încheiat cu justiţia americană. El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, dar deja le-a executat în Londra.
Australianul era urmărit de justiția americană pentru că a publicat, începând din 2010, peste 700 000 de documente confidenţiale despre activităţi militare şi diplomatice americane, în special din Irak şi Afganistan. Acestea au inclus și un clip care arată civili, inclusiv doi jurnalişti ai agenției Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak, în 2007.
În total, Julian Assange era vizat de 18 capete de acuzare care, teoretic, îi puteau aduce până la 175 de ani de închisoare.
Soldatul american Chelsea Manning, considerată sursa scurgerii de informaţii, fusese condamnată în 2013 la 35 de ani de închisoare, dar a fost eliberată după şapte ani, în urma comutării pedepsei de către fostul preşedinte Barack Obama.
Assange urmează să apară miercuri, la ora locală 09:00, în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific.
Julian Assange boards flight at London Stansted Airport at 5PM (BST) Monday June 24th. This is for everyone who worked for his freedom: thank you.#FreedJulianAssange pic.twitter.com/Pqp5pBAhSQ
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Stella Assange, soția lui, și-a exprimat „imensa recunoştinţă” față de cei care s-au implicat și au muncit ca el să fie azi liber.
Iar WikiLeaks a atras atenția că a existat o adevărată „campanie globală”, care a reunit activiști, legislatori și lideri chiar și de la ONU pentru ca Assange să fie eliberat.
„WikiLeaks a publicat date fără precedent despre corupţia guvernamentală şi abuzurile asupra drepturilor omului, cerând liderilor să răspundă pentru acţiunile lor. În calitate de redactor-şef, Julian a plătit scump pentru aceste principii şi pentru dreptul oamenilor de a fi informați.
Libertatea lui Julian e libertatea noastră.
După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat 23 de ore pe zi, el se va revedea curând cu soţia sa, Stella, şi cu cei doi copii ai lor, care şi-au cunoscut tatăl doar după gratii”, a mai transmis WikiLeaks, pe platforma X.