Administrația SUA a susținut din nou, miercuri, 3 ianuarie, că va continua să-și protejeze interesele americane și pe cele ale partenerilor săi, deși nu își dorește extinderea conflictului din Fâșia Gaza. Cu această ocazie, Washingtonul i-a avertizat pe militanții huthi din Yemen.
„Președintele SUA a transmis clar că Statele Unite nu vor conflicte cu nicio națiune sau entitate din Orientul Mijlociu și nici nu vrem extinderea în regiune a conflictului dintre Israel și grupul Hamas. Dar nici nu ne vom limita în acțiunile de a ne apăra, de a ne proteja interesele, partenerii sau derularea în mod liber a comerțului internațional”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.
Armata israeliană ar avea capacitățile de eliminare a riscurilor teroriste, susține John Kirby.
„Noi credem că forțele militare israeliene pot atinge obiectivul degradării și învingerii capabilităților grupului Hamas de a comite atacuri pe teritoriul Israelului. Aceste obiective pot fi atinse militar. Dacă poate fi eliminată ideologia? Nu. Dacă poate fi eliminat total grupul Hamas? Probabil că nu. Dar dacă poate fi eliminată amenințarea reprezentată de Hamas pentru poporul israelian, absolut”, a spus el.
SUA vrea să își protejeze și culoarele maritime din Marea Roșie. Această dorință a fost transmisă sub forma unui avertisment adresat militanților huthi din Yemen.
„Mesajul nostru trebuie să fie clar: cerem încetarea imediată a atacurilor ilegale și eliberarea navelor și a echipajelor deținute ilegal. Militanții huthi vor suporta întreaga responsabilitate a consecințelor dacă vor continua să amenințe vieți, să amenințe economia globală și comerțul liber pe culoarele de navigație. Menținem angajamentele față de ordinea internațională bazată pe reguli și suntem determinați să îi tragem la răspundere pe actorii care comit atacuri și capturează ilegal nave”, anunță Forța de reacție din care fac parte Statele Unite, Australia, Bahrain, Belgia, Canada, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Japonia, Olanda și Noua Zeelandă, potrivit Gândul.