Situația politică din România contină să atragă atenţia publicaţiilor străine, dar şi a liderilor politici europeni. Washington Post publică în pagina de opinii un editorial intitulat „Mutările represive ale României”.
Relatările despre criza din Europa au tins să se concentreze pe problemele economice, în timp ce prejudiciul politic tot mai mare adus instituțiilor și democrației este uneori omis.
Însă în câteva țări s-a produs o erodare alarmantă a consensului politic și a echilibrului puterii constituțional. Aceste state sunt conduse de populiști care exploatează nemulțumirea publică față de dificultățile economice, afirmă Washington Post.
Ultimul exemplu este România, unde un nou premier de stânga a făcut presiuni pentru a înlătura orice control asupra Guvernului său în timp ce încearcă să forțeze îndepărtarea din funcție a președintelui țării. Victor Ponta a alarmat alte guverne din Uniunea Europeana precum și administrația Obama, mai scrie publicația.
Făcând un rezumat al rezultatelor vizitei la Bruxelles a premierului român, jurnaliștii de la Washington Post concluzionează că, „mai devreme sau mai târziu, românii vor descoperi că, la fel ca în restul Europei, nu există o soluţie rapidă sau uşoară pentru problemele economice – mai ales atunci când aceasta implică scurtcircuitarea democraţiei”.
Într-o precizare de ordin general care apare pe site-ul cotidianului, se arată că editorialele reprezintă viziunea Washington Post ca instituţie, aşa cum este stabilită ea prin dezbaterile între membrii consiliului editorial.
Nici criticile din partea liderilor europeni nu au încetat. Fostul președinte al Parlamentului European, germanul Hans Gert Pottering, a declarat pentru Deutsche Welle că „România a intrat prea repede în UE”.
Comentând scandalurile cu care se confruntă România în ultima perioadă, Pottering crede că instituțiile europene au tot dreptul să intervină dacă oficialii de la București încalcă principiile constituționale.
„Dacă permitem ca aceste principii să fie încălcate, ignorăm legile pe baza cărora a fost creată Uniunea Europeană”, a declarat acesta.
Fostul președinte al Legislativului european susține că România ar trebui să fie un exemplu pentru blocul comunitar, în condițiile în care, spune el, pe viitor ar trebui admise doar acele state care fac dovada respectării principiilor europene.
Vești proaste dă și publicația Die Welt, care scrie, citând surse europene, că dreptul de vot al României în Consiliul Eurropeasn ar putea fi suspendat, dacă actuala situație se înrăutățește.