The Washington Post, una dintre cele mai prestigioase publicații americane, notează într-un articol că a venit vremea ca Turcia și NATO să meargă pe drumuri separate, chiar dacă acest lucru va avea consecințe majore pentru alianța nord-atlantică.
Articolul amintește că un editorialist turc de la un ziar apropiat președintelui Recep Erdogan a amenințat SUA cu un nou 11 septembrie. Și nu este primul mesaj de acest fel care vine din partea Turciei. Acum câțiva ani, un roman ficțional care descria un conflict militar între SUA și Turcia a ajuns best-seller în Turcia, iar recent Erdogan a amenințat forțele americane din Siria cu o ”palmă otomană“.
”Ostilitatea turcă nu se limitează la vorbe: naționaliștii turci au atacat marinari americani când navele americane erau ancorate în porturile turcești. În plus, politrucii partidului AKP au cerut arestarea personalului american de la baza aeriană Incirlik, din Turcia. Câțiva cetățeni americani, inclusiv pastorul Andrew Brunson, sunt deja în închisoare pe baza unor dubioase acuzații de securitate națională.
Nu a fost dintotdeauna așa. Mii de turci au luptat alături de forțele americane în timpul războiului din Coreea. Turcia a făcut lobby îndrăcit pentru acceptarea în alianța occidentală. Și contribuțiile Turciei la NATO au fost valoroase. Dacă Statele Unite era coloana vertebrală a Alianței, Turcia era mușchii săi: chiar și astăzi, are mai mulți bărbați sub arme decât Franța și Germania. Și nu numai că a fost una dintre cele două țări NATO învecinate cu Uniunea Sovietică, dar a servit și ca pavăză împotriva radicalismului și a terorismului provenit din Orientul Mijlociu.
Dar toate astea au fost înainte de Erdogan. Mai aparține Turcia, astăzi, NATO?”, notează ziarul american.
În articol sunt enumerate și argumente invocate de cei care se pronunță pentru păstrarea Turciei în NATO: dispensarea de Turcia va slăbi acum NATO, va duce la pierderea influenței SUA în Orientul Mijlociu și va amenința coaliția care luptă împotriva ISIS, iar Turcia nu înseamnă doar președintele Erdogan, ci și un gigant geografic și economic regional.
Toate acestea, însă, sună bine doar în teorie, continuă The Washington Post: ”Întrucât armata turcă a fost odată un bastion secular împotriva islamismului, Erdogan i-a schimbat caracterul. Aproape toți ofițerii de până la gradul locotenent-colonel și-au petrecut întreaga carieră sub conducerea lui Erdogan. Erdogan a folosit, de asemenea, o serie de teritipuri pentru a bara promovarea ofițerilor profesioniști și seculari, astfel încât să poată numi simpatizanți politici în locul lor. El a epurat aproape toate persoanele care aveau un rol important în cadrul NATO: chiar și înainte de lovitura de stat eșuată, din anul 2016, Erdogan arestase, în medie, unul din cinci generali”.
The Washington Post notează că adevăratul pericol nu este ca Turcia să iasă din NATO, ci să rămână, tocmai pentru că ea ar putea juca rolul unui cal troian în cadrul alianței: ”Adevăratul pericol pentru NATO nu este ca Turcia să se retragă sau să se apropie de Rusia, ci mai degrabă să rămână înăuntru. Deoarece deciziile NATO sunt consensuale, Turcia poate juca rolul calului troian pentru a pune capăt oricărei acțiuni atunci când se declanșează criza. Este adevărat că nu există un mecanism clar pentru expulzarea membrilor NATO – dar supraviețuirea NATO necesită totuși eliminarea Turciei. Vestul ar trebui să dejoace bluff-ul lui Erdogan”.