Candidații la președinția Statelor Unite care își bazează campania prezindențială pe nemulțumirile cetățenilor față de statul de drept și pe lipsa de autenticitate a actualilor politicieni câștigă tot mai mult teren.
Potrivit Wahington Post, candidați precum Donalt Trump, multi-miliardar și vedetă de televiziune sau Ben Carson sunt tot mai sus în sondaje, îndepărtându-se tot mai mult de sistemul politic și economic actual.
Ascensiunea acestora este privită cu îngrijorare de către candidații considerați până nu demult favoriți în cursa prezidențială, precum democrata Hillary Clinton si republicanul Jeb Bush.
„Foarte mulți votanți sunt extrem de frusfrustrați în privința modului tradițional de a face politică. Iar această furie depășește linia partidelor, în sensul că este direcționată către ceea ce oamenii văd ca o concentrare a bogăției și a puterii, în vreme ce ei sunt lăsați în urmă”, a declarat Geoff Garin, consilier al lui Hillary Clinton.
Pentru a susține această ipoteză, publicația dă exemplul lui Rick Perry, guvernator al Texas-ului timp de 14 ani , care se confruntă cu probleme serioase în finanțarea campaniei sale, dar și al senatorului Lindsey Hill, care a reprezentat Carolina de Sud în Congres în ultimii 25 de ani, dar care abia are 1% din sondaje.
În contrast, Ben Carson, un chirurg neurolog pensionat, a strâns cea mai mare mulțime electorală la întâlnirile din Des Moines, Iowa, la fel ca afaceritsta Carly Fiona, care deși nu a făcut niciodată parte din administrație, este extrem de apreciată prin discursul său republican.
Unul dintre candidații republicani, cu mari șanse la Casa Albă, este tot unul anti-sistem, care etichetează alți politicieni fiind proști sau ratați. Donald Trump adună mulțimi însemnate la întâlnirile sale electorale, depășind-o pe Hillary Clinton în sondajele din statul New Hampshire. Aceasta nu răspunde amenințărilor lansate de Sanders și preferă să se prezinte în campania electorală cu programe privind imigrația, drepturile alegătorilor, sistemul financiar sau accesabilitatea financiară din învățământul universitar.
Potrivit trategistul democrat Joe Trippi susține că istoria este plină de exemple ale unor candidați “anti-sistem”, însă situația de acum este diferită deoarece “atât democrații, cât și republicanii pierd controlul.”