Wall Street Journal: Zelenski a aprobat personal sabotajul conductelor Nord Stream, apoi a încercat să-l anuleze, după ce Serviciile Secrete americane au aflat care sunt planurile

Wall Street Journal: Zelenski a aprobat personal sabotajul conductelor Nord Stream, apoi a încercat să-l anuleze, după ce Serviciile Secrete americane au aflat care sunt planurile
Sursa foto: Володимир Зеленський / Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat inițial un plan de sabotare a gazoductelor Nord Stream și Nord Stream-2, dar ulterior a încercat să-și anuleze decizia după ce Agenția Centrală de Informații a SUA a aflat ce urma să se întâmple, a informat Wall Street Journal, citând surse.

CIA i-ar fi cerut lui Zelenski să anuleze operațiunea de sabotare a conductelor Nord Stream

Ziarul a subliniat că oficiali ucraineni importanți au vorbit pentru prima dată despre posibilitatea subminării conductelor de gaze în mai 2022. Conform planului inițial, operațiunea ar fi implicat un iaht mic și mai mulți scafandri, inclusiv o femeie.

Prezența lor trebuia să creeze iluzia unei simple croaziere. Oamenii de afaceri ucraineni, printre alții, urmau să finanțeze atentatul. Toate acordurile au fost făcute verbal pentru a nu lăsa dovezi sub formă de documente.

Zelenski a aprobat planul, dar Agenția Centrală de Informații din SUA a aflat despre el. La cererea CIA, liderul ucrainean a anunțat anularea operațiunii, dar fostul comandant militar ucrainean Valeri Zalujnîi a ignorat cererea acestuia și a schimbat planul inițial.

În special, Zalujnîi l-a implicat pe Roman Chervinsky, un fost ofițer al principalului serviciu de securitate și informații al Ucrainei, în organizarea atacului.

Anterior, ziarul Suddeutsche Zeitung a raportat, citând o anchetă comună a postului de televiziune ARD și a ziarului Die Zeit, că procurorii germani au emis un mandat de arestare pentru un instructor de scufundări ucrainean suspectat că a jucat un rol în sabotarea gazoductelor Nord Stream.

Potrivit ziarului, el locuia până de curând în Polonia, ascunzându-se. Procuratura germană, a spus ziarul, suspectează alți doi instructori de scufundări ucraineni de implicare în sabotajul Nord Streams, printre aceștia fiind și o femeie. Se crede că toți trei ar fi făcut parte din echipajul iahtului Andromeda, care este în centrul anchetei germane. Este posibil ca nava să fi fost folosită pentru a livra explozibili către conducte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare