Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, fluxul de lavă a ajuns în mare. Au fost înregistrate și cutremure

Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, fluxul de lavă a ajuns în mare. Au fost înregistrate și cutremure
Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, sursă foto: captură YT

După câteva zile de activitate intensă, vulcanul Stromboli, situat în sudul Italiei, a erupt joi, 11 iulie, expulzând o coloană de cenuşă care a căzut pe mica insulă din Marea Tireniană, şi un flux de lavă ce a ajuns în mare, transmite agenţia Reuters.

Stromboli a generat o coloană înaltă de cenuşă și câteva cutremure

Înregistrată în jurul orei locale 14:00, erupţia vulcanului Stromboli a generat o coloană înaltă de cenuşă şi un flux de lavă care s-a scurs pe panta vulcanică („Sciara di Fuoco”) până în mare.

Potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, fluxul de lavă „s-a extins în mare, la zeci de metri de coastă”, într-un episod care s-a încheiat la câteva minute după erupţia vulcanică.

Staţiile INGV au înregistrat, de asemenea, cutremure asociate secvenţei de evenimente explozive, cu „o durată totală de opt minute”, potrivit unui comunicat al institutului.

Se evacuează turiștii și localnicii

Autorităţile italiene, care la 4 iulie au activat alerta roşie de protecţie civilă ca urmare a activităţii piroclastice intense a vulcanului, au adoptat noi măsuri de siguranţă, precum retragerea turiştilor şi a locuitorilor de pe plajele din apropiere, cărora li s-au oferit măşti pentru a se proteja de cenuşa prezentă în aer, generată de vulcan.

Pe insula Stromboli trăiesc doar câteva sute de persoane. Numeroşi turişti călătoresc acolo pe mare de pe continent sau din Sicilia pentru a escalada vulcanul, care are peste 920 de metri înălţime şi erupe în mod regulat.

Activitatea vulcanului Stromboli coincide cu cea înregistrată în aceste zile de vulcanul Etna, cel mai activ din Europa, de pe insula Sicilia, care a expulzat recent un nor mare de cenuşă ce a forţat devierea unor zboruri din oraşul Catania spre capitala regiunii Sicilia, Palermo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`