Vulcanolog: Situația de la vulcanul Bardarbunga evoluează inedit. Ar putea exista o explozie enormă
Vulcanologul Alain Bernard a afirmat, vineri, că situația vulcanului islandez Bardarbunga evoluează ”inedit”, întrucât magma pe care o aruncă se îndreaptă în mod periculos către un alt vulcan, Askja, ceea ce ar putea provoca o erupție enormă, relatează Le Soir.
În ultimele zile, la vulcanul Bardabunga s-a observat apariția unei falii de circa un kilometru lungime și intrarea în faza de erupție.
”Fisura a apărut în afara ghețarului” care acoperă vulcanul, a precizat specialistul de la Universitatea Liberă din Bruxelles.
”Această deschidere va permite lavei să se scurgă, magma fiind foarte fluidă. Riscul unei erupții masive sub ghețar, care producă un uriaș nor de cenușă este prin urmare redus”, a estimat expertul.
El a avertizat însă că este nevoie de prudență, ținând cont că erupția vulcanului Eyjafjallajökull din 2010 a început la fel de ”inocent”.
”Actuala erupție are un caracter particular, deoarece magma s-a deplasat în subteran pe o distanță de 40 de kilometri. Este pentru prima dată de când se folosesc instrumente de măsurat când se înregistrează o asemenea evoluție. Direcția spre care se îndreaptă stârnește îngrijorare deoarece tunelul de lavă se duce direct spre Askja, un alt vulcan foarte activ din regiune. Aportul de căldură ar putea fi de ajuns pentru a produce o erupție explozivă de mare amploare, precum cea din 1875. Progresia s-a încetinit însă în cursul ultimelor ore. Evoluția situației poate duce fie la o erupție clasică, prin falia deschisă, fie la o continuare a direcției spre Askja. Ceea ce poate fi problematic”, a explicat vulcanologul.