Vreme caldă în luna octombrie în Europa. Ce spun meteorologii despre temperaturile ridicate din această toamnă

Publicat: 02 10. 2023, 09:57
Actualizat: 02 10. 2023, 10:17

Țările europene precum Belgia, Franța, Elveția, Polonia, Austria și Germania au înregistrat cea mai caldă luna septembrie de până acum, iar temperaturile pentru această perioadă vor fi mai mari decât cele normale.

Europa a înregistrat cea mai caldă lună septembrie

În sud-vestul Franței au fost 31 de grade, duminică, iar la Paris 28. Autoritatea meteorologică franceză a transmis că temperatura medie a lunii septembrie a fost de 21,5 grade, cu 3,6 grade mai mult decât cea normală, potrivit Libertatea.

În unele regiuni din Franța, în septembrie, temperaturile au fost chiar și cu 4-6 grade mai mari față de cele normale. Meteorologii mai adaugă că au fost emise, pentru prima dată, alerte de caniculă în septembrie, iar media temperaturilor a fost mai mare decât în iulie și august.

Și în Germania luna septembrie a fost cea mai caldă de când au început înregistrările naționale, iar media a fost depășită cu 4 grade.
Și în Belgia temperatura media a lunii septembrie a fost depășită cu 4 grade, fiind de 19 grade Celsius.

În Polonia, meteorologii au anunțat că s-a depășit temperatura medie cu 3,6 grade, iar luna septembrie a fost cea mai caldă înregistrată din ultimii 100 de ani.

Aceeași situația s-a întâmplat și în Polonia și Elveția. Mai mult, ghețarii din Elveția s-au micșorat cu 10% din cauza schimbărilor climatice.
În Montoro, în sudul Spania, pe 5 septembrie s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa în septembrie, de 45,7 grade. Aici, la sfârșitul primei luni de toamnă au fost până la 35 de grade.

30 de grade în prima lună de toamnă, în România

Și România a avut parte de o lună septembrie caldă, iar în weekendul trecut s-au înregistrat chiar și 30 de grade. Cu toate acestea, temperaturile vor scădea după mijlocul primei săptămâni din octombrie, conform ANM.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice ale UE a declarat că se așteaptă ca anul 2023 să fie cel mai fierbinte înregistrat vreodată. În plus, schimbările climatice determină o creștere de circa 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.