Vot în Parlament pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova: Singurul candidat este judecătorul Nicolae Timofti

Publicat: 16 03. 2012, 08:25
Parlamentul Republicii Moldova ar putea pune vineri capăt crizei politice care durează de trei ani. Votul în Parlament pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova a început la ora 8.00. Spre deosebire de...

Parlamentul Republicii Moldova ar putea pune vineri capăt crizei politice care durează de trei ani. Votul în Parlament pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova a început la ora 8.00.

Spre deosebire de scrutinele precedente, când erau necesare mai multe tururi de scrutin din cauză că în cursă erau cel puţin doi candidaţi, deznodământul ar putea fi cunoscut până cel târziu la prânz. Singurul candidat este judecătorul Nicolae Timofti.

În ultimii trei ani, de când Parlamentul de la Chişinău nu a mai reuşit să aleagă un nou preşedinte, interimatul funcţiei supreme a fost asigurat pe rând, de Mihai Ghimpu, până la alegerile din noiembrie 2010 şi apoi, timp de peste un an de democratul Marian Lupu.

Blocajul politic din Republica Moldova este generat de o prevedere a Constituţiei care stipulează că preşedintele ţării poate fi ales cu cel puţin 61 de voturi din totalul de 101 ale Parlamentului.

În prezent, alianţa guvernamentală dispune de 59 de mandate în Parlament şi mai are nevoie de două voturi pentru alegerea propriului candidat la preşedinţia ţării.

Acestea ar putea veni din partea celor trei deputaţi comunişti care au părăsit partidul în noiembrie 2011, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc, sau din partea deputatului independent Mihai Godea.

Chiar dacă unii analişti politici dau ca aproape sigură alegerea sa în funcţia de preşedinte al ţării, Timofti mai are încă suficiente emoţii pentru că socialiştii susţinuţi de Igor Dodon, au anunţat că vor organiza proteste pentru a împiedica alegerea noului şef al statului moldovean.

Nicolae Timofti, în vârstă de 64 de ani, care a absolvit Facultata de Drept de la Chişinău în 1972, este cunoscut ca o persoană cu viziuni progresiste, proeuropene şi care pledează pentru o societate bazată principii democratice. El este acum preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova.