Vot decisiv în Parlamentul britanic: Acceptă Marea Britanie un Brexit fără acord sau nu?

Vot decisiv în Parlamentul britanic: Acceptă Marea Britanie un Brexit fără acord sau nu?
sursă foto: ccn.com

Parlamentul din Marea Britanie va decide miercuri dacă acceptă sau nu o retragere fără acord din Uniunea Europeană, transmite EFE preluată de Agerpres.

Votul parlamentarilor vine pe fondul înfrângerii suferite de premier cu o seară înainte, atunci când deputații au respins pactul de despărțire negociat de Theresa May cu blocul comunitar. Camera Comunelor va începe dezbaterea în jurul orelor 16:30 (ora României), iar votul se va defășura după orele 21:00.

Așadar, Camera inferioară a Parlamentului britanic a repins marți, cu 391 de voturi la 242, noul acord de divorț negociat între premierul Theresa May și liderii statelor din UE, punând astfel la îndoială legitimitatea liderului din Downing Street în ceea ce privește stabilirea strategiei pentru Brexit. Este pentru a doua oară când deputații resping înțelegerea, după ce conservatorii din propriul său grup parlamentar i-au dat un vot de blam similar și în luna ianuarie, cu diferența că atunci era vorba despre o formă ușor diferită a acordului.

Dacă deputaţii vor să evite un Brexit fără acord, atunci joi seara va urma un alt vot privind autorizarea guvernului britanic de a solicita o prelungire a validităţii Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a fixat data retragerii pe 29 martie după o perioadă de negociere de doi ani. Este de reamintit că articolul invocat este mecanismul prin care UE prevede că un stat membru își poate anula apartenența la blocul comunitar, într-o manieră unilaterală.

Prim-ministrul britanic Theresa May a indicat deja că o amânare a Brexit-ului ar fi de scurtă durată.

Ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a declarat miercuri la BBC că o retragere fără acord va afecta economia, dar nematerializarea Brexit-ului poate fi „catastrofală pentru democraţia noastră”.

„Între aceste alegeri dezagreabile, cred că a nu avea Brexit este riscul cel mai mare”, a adăugat acesta.

Britanicii au votat în iunie 2016 în favoarea ieşirii din blocul comunitar, dar fără a cunoaşte termenii în care se va materializa acest „divorţ” de Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`