Volodimir Zelenski vrea să-l înlocuiască pe generalul Valeri Zalujnîi: „Îndepărtarea lui din funcție ar avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”

Volodimir Zelenski vrea să-l înlocuiască pe generalul Valeri Zalujnîi: „Îndepărtarea lui din funcție ar avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea să-l înlocuiască pe comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, potrivit Financial Times. Zelenski i-ar fi oferit, luni, lui Valeri Zalujni, comandantul șef al forțelor armate, un nou rol de consilier pentru apărare, dar generalul a refuzat, potrivit a patru persoane familiarizate cu discuțiile.

Zelenski i-a spus lui Zalujnîi că trebuie să plece

Două dintre persoanele care știu despre discuția dintre cei doi au declarat că Zelenski i-a spus clar lui Zalujnîi că, indiferent dacă va prelua acest rol sau nu, va fi îndepărtat din funcția sa actuală.

Cei patru oameni au mai spus că, deși în biroul lui Zelenski s-a luat decizia de a-l demite pe Zalujnîi, este posibil ca acesta să nu fie demis chiar imediat, după ce rapoartele despre planurile președintelui au apărut în presa ucraineană.

Oferta unui nou rol pentru general vine după luni de speculații cu privire la soarta lui, alimentate de informații despre tensiuni între cei doi bărbați.

Relația lor tensionată a ieșit la iveală în noiembrie, după ce contraofensiva Ucrainei, atât de populară, nu și-a îndeplinit obiectivele ambițioase de a relua teritoriul pierdut și de a tăia podul terestru al Rusiei către Crimeea.

La acea vreme, Zalujnîi a spus că războiul a ajuns într-un „impas”, ceea ce a determinat biroul președintelui să-l condamne pentru că a folosit acest termen.

Luni, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski și Ministerul Apărării au negat informațiile despre demiterea lui Zalujnîi. Fiind foarte popular, îndepărtarea lui Zalujnîi ar provoca un scandal în cadrul armatei și societății civile a Ucrainei.

88% dintre ucraineni au încredere în Zaalujnîi, față de 62% care au încredere în Zelenski

Într-un sondaj publicat în decembrie, 88% dintre ucraineni au spus că au încredere în Zalujnîi, comparativ cu 62% care au spus că au încredere în Zelenski.

„Îndepărtarea lui Zalujnîi din funcție ar avea un impact foarte, foarte negativ asupra [moralului] armatei”, a declarat istoricul militar ucrainean Mikhailo Zhirokhov pentru Radio NV din Kiev, iar el a adăugat că crede că zvonurile sunt „fabricație”.

Înlocuirea lui Zalujnîi ar putea, de asemenea, să deranjeze partenerii occidentali ai Ucrainei, inclusiv oficialii militari care au lucrat îndeaproape cu generalul în ultimii doi ani pentru a elabora strategii pe câmpul de luptă.

Războiul se află într-un moment critic, deoarece Kievul așteaptă să vadă dacă va primi asistență militară și financiară esențială în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și UE.

Zalujnîi nu a comentat informațiile privind concedierea sa. Luni, însă, a publicat pe Facebook un selfie cu șeful său de stat major Shaptala, în care ambii purtau hanorace ale armatei ucrainene.

Posibilii candidați la funcția lui Zalujnîi sunt Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei și Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării. Ambii bărbați sunt apropiați de Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”