Volodimir Zelenski, apel pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei: ”Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere noi sancțiuni împotriva Rusiei și a atras din nou atenția asupra pericolului nuclear la centrala de la Zaporojie, atacată în repetate rânduri.
Zelenski, despre pericolul nuclear la centrala Zaporojie
Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru a trage, atunci vor deveni o „ţintă specială”.
„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs.
„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat preşedintele ucrainean.
Potrivit acestuia, statele occidentale trebuie să treacă de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare.
„Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a cerut Zelenski.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că de 25 de ori obuziere M777 fabricate din SUA au lovit în apropierea centralei nucleare şi a zonelor rezidenţiale într-o perioadă de două ore.
Uniunea Europeană și peste 40 de țări ale lumii au emis o declarație comună în care au cerut Rusiei să-și retragă imediat trupele și personalul de la centrala nucleară Zaporojie.
Rusia se opune unei misiuni ONU la Zaporojie
Orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova, informează Reuters.
„Imaginaţi-vă ce înseamnă să se treacă prin Kiev, înseamnă să se ajungă la centrala nucleară prin linia întâi”, a spus jurnaliştilor, conform RIA, Igor Vişnevetski, directorul adjunct al Departamentul de proliferare nucleară şi control al armelor din ministerul rus de externe.
„Acesta este un risc uriaş având în vedere că forţele armate ale Ucrainei nu sunt toate formate în acelaşi mod”.