Vladimir Putin va vizita Mongolia, țara membră CPI care este obligată să îl aresteze. Care este scopul vizitei președintelui rus

Vladimir Putin va vizita Mongolia, țara membră CPI care este obligată să îl aresteze. Care este scopul vizitei președintelui rus
Sursa Foto: Hepta.ro

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va vizita pe 3 septembrie Mongolia, un stat care face parte din Curtea Penală Internațională, ce este obligată să îl aresteze pe teritoriul mongol în baza mandatului de arestare emis în martie 2023 pentru „deportare ilegală” a unor copii ucraineni.

Anunțul vizitei sale a fost făcut de Kremlin

Kremlinul a anunțat joi într-un comunicat oficial că „Putin va face o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie”. Președintele rus este vizat de un mandat de arestare emis de CPI, pentru „deportarea ilegală” a unor copii ucraineni. Mongolia este țară membră CPI, astfel că ar fi obligată să îl aresteze în baza mandatului de arestare emis pe numele său în martie 2023, potrivit observatornews.ro. 

Această călătorie va fi prima a lui Putin într-un stat care a semnat Statutul de la Roma, de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său. Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 și l-a ratificat în 2002.

Astfel, fiecare țară membră a CPI este obligată să areste orice persoană care intră pe teritoriul său și care are un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale.

Deși Kremlinul a respins acuzațiile CPI la adresa președintelui rus, acesta a evitat călătoriile în străinătate, sărind peste summitul BRICS din Africa de Sud din august 2023, de exemplu, şi apoi peste summitul G20 din India din septembrie acelaşi an.

Va fi Putin arestat în Mongolia?

Președintele rus a fost invitat în Mongolia de către președintele Ukhnaa Khurelsukh, conform Kremlinului, „pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militariştilor japonezi” în bătălia de la Khalkhin Gol.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri „vor discuta despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole” și „vor face schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi regionale actuale”.

Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Mongolia a fost în septembrie 2019. La începutul lunii august, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat capitala mongolă Ulaanbaatar, pentru a spori influența în această țară, care este râvnită și de China și Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)