În contextul în care Rusia a înregistrat zilnic peste 10.000 de contaminări cu noul coronavirus, până la jumătatea acestei luni, președintele Vladimir Putin a dat startul unei ieşiri treptate din starea de urgență, ierarhizată de regiuni.
Decizia a fost puternic contestată, mai ales de către Aleksei Navalnîi, principalul său opozant, care a reacționat la decizia președintelui de a anula măsurile naţionale chiar în ziua în care s-a atins recordul numărului de bolnavi (11 mai).
Putin s-a apărat, spunând că ieșirea din izolare va fi una progresivă, în funcție de numărul de cazuri raportat în diferite regiuni.
„Ţara noastră este mare, situaţiile epidemiologice diferă, nu putem funcţiona cu acelaşi model peste tot”, a punctat președintele Rusiei.
Astfel, Moscova (cu 12 milioane de locuitori), principalul focar al epidemiei, va rămâne în izolare cel puţin până la 31 mai. Aici, doar șantierele şi industriile îşi pot relua activitatea începând de marţi, iar autoritățile locale au anunţat încă de săptămâna trecută o prelungire a izolării şi au impus ca obligatorie purtarea măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun.
Totodată, interdicţia marilor evenimente publice, dar și ieșirea din casă a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani rămân în vigoare în toată ţara, iar fiecare regiune va avea posibilitatea să decidă ce restricţii să fie ridicate şi mai ales când.
Vladimir Putin a avertizat că un al doileavalal epidemiei cu noul coronavirus ar putea lovi Rusia chiar în această toamnă, în timp ce epidemia actuală din țară s-a „stabilizat”.
„Situaţia pandemică din Rusia se ameliorează”, afirma săptămâna trecută liderul d ela Kremlin, după ce ţara a scăzut pentru prima oară de la începutul lunii mai sub 10.000 de noi cazuri de contaminare înregistrate zilnic.
Acesta a mai afirmat că, în ultimele săptămâni, „toate eforturile au fost concentrate înainte de toate asupra luptei împotriva epidemiei de coronavirus, pregătirea măsurilor de urgenţă vizând să susţină economia şi cetăţenii”.
Cu toate acestea, numărul zilnic de 150 de decese cauzate de coronavirus, cel mai mare din toate timpurile, sugerează că pandemia nu este încă sub control, contrar declarațiilor.
„Un alt val de coronavirus este posibil în Rusia de la sfârșitul lunii octombrie până în noiembrie. Trebuie să avem în vedere acest lucru și să fim pregătiți pentru acest scenariu”, a mai declarat Putin.
În acest sens, președintele Rusiei a cerut oficialilor să rezerve paturi suplimentare de spital, înainte de un potențial flux de pacienți.
Și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, este de părere că metropola ar trebui să își mențină regulile restrictive, care au fost prelungite până pe 31 mai, pentru a opri răspândirea virusului, mai ales în contextul în care Vicepremierul Tatiana Golikova a avertizat cu privire la un vârf al deceselor provocate de coronavirus, luna aceasta.
Deși mortalitatea cauzată de COVID-19 rămâne totuşi slabă în comparaţie cu cea din alte ţări,Rusiaavând 3388 de decese înregistrate official, una dintre cele mai scăzute rate de deces, unii consideră că numărul este subestimat, iar Kremlinul nu raportează cifrele adevărate.
Spre exemplu, Anastasia Vasilyeva, liderul Uniunii Medicilor dinRusia, acuză autoritățile ruse că ascund numărul deceselor provocate de noul coronavirus, mascându-se ca fiind provocate de pneumonie.
„Ca de obicei, ne confruntăm cu minciunile autorităţilor”,a declarat aceasta, scrieBusiness Insider.