Vladimir Putin susține că ia în calcul să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei. Președintele Rusiei a vorbit și despre așa-zisele „garanții de securitate” pe care le pretinde (VIDEO)

Publicat: 21 02. 2022, 17:20
Actualizat: 21 02. 2022, 18:28
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu membrii Consiliului rus de Securitate pentru a discuta despre soarta celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, în contextul în care liderii așa-ziselor republici au solicitat Kremlinului să le recunoască independența, relatează Financial Times.

În discuția purtată luni cu cei mai importanți oficiali ruși pe zona de securitate națională, Vladimir Putin a pus violențele din Donbas pe seama Ucrainei, reclamând totodată sprijinul occidental pentru Kiev, sprijin despre care spune că reprezintă o amenințare tot mai mare pentru Moscova.

Vladimir Putin susține că ia în calcul să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk

Anunțul Kremlinului vine în contextul în care SUA avertizase că o astfel mișcare ar încălca Acordurile de la Minsk, transmite The New York Times.

„Este clar pentru toți că această gamă de măsuri nu va implementată în niciun caz”, a declarat Vladimir Putin în debutul Consiliului de Securitate, cu referire la Acordurile de la Minsk.

Acordurile de la Minsk stipulează printre altele că Donețk și Lugansk ar fi urmat să revină sub control ucrainean, dar să se bucure de o autonomie extinsă. Potrivit The Moscow Times, Rusia spera că un Donbas autonom în interiorul statului ucrainean ar putea împiedica autoritățile ucrainene să se îndrepte decisiv către Occident și ar fi putut spori influența forțelor pro-ruse pe scena politică de la Kiev.

Președintele Rusiei a transmis Consiliului de Securitate că ia în calcul să întreprindă noi măsuri în ceea ce privește așa-zisele „garanții de securitate” pe care le revendică Occidentului.

„Pentru noi, aceasta este sarcina numărul 1”, a adăugat Vladimir Putin. „Este o prioritate pentru țara noastră să îi asigurăm securitatea și condițiile pentru dezvoltare”, a continuat liderul rus.

Federația Rusă a încercat să se portretizeze drept o protectoare a etnicilor ruși care trăiesc în cele două teritorii, însă SUA și aliații săi au acuzat Moscova că ar putea căuta un pretext pentru o eventuală invadare a Ucrainei, într-o încercare de a rescrie actuala arhitectură de securitate din Europa.

Una dintre solicitările ruse viza reducerea posturii NATO în statele care au aderat după 1997, deci inclusiv din România, însă cererea a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică.

De partea cealaltă, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că propunerile de securitate pe care Rusia le-a transmis SUA și NATO „nu sunt un meniu din care poți să alegi”.