Vladimir Putin s-a „răsfățat” cu un apartament în Israel, folosind conturile offshore ale lui Abramovici

Vladimir Putin s-a răsfățat cu un apartament în Israel, folosind conturile offshore ale lui Abramovici
Foto: Hepta/DPA Images.

Potrivit unor documente financiare dezvăluite de ziarul american The Washington Post și de Consorțiul Internațional de Jurnaliști de Investigație, oligarhul rus Roman Abramovici a controlat un cont offshore secret care a plătit pentru un apartament din Tel Aviv pentru o profesoară de germană de la școala lui Putin.

Profesoara lui Putin, „răsfățată” cu un apartament

Aceste documente confirmă conexiunile financiare dintre Abramovici și președintele rus Vladimir Putin. În timpul unei vizite în Israel în 2005, Putin s-a întâlnit cu unul dintre profesorii săi, Mina Yuditskaya-Berliner, și a decis să-i cumpere un apartament în valoare de 208.000 de dolari.

Cu toate acestea, banii nu au fost dați direct de Putin, ci au fost transferați prin intermediul unui cont offshore controlat de Abramovici.

Chiar dacă tranzacția în sine nu este remarcabilă din punct de vedere financiar, fiind în valoare de doar 208.000 de dolari și datând de aproape 18 ani, acesta este importantă, deoarece plasează pe Abramovici în centrul unui acord cu o semnificație personală evidentă pentru Putin, dezvăluind mecanismele sistemului de patronaj și bogăție ascunsă din Rusia, care de obicei sunt necunoscute.

Abramovici a negat orice legătură financiară cu Putin

În ciuda acestui fapt, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns în mod direct la întrebările jurnaliștilor cu privire la implicarea lui Putin și a lui Abramovici în tranzacție. În schimb, el a sfătuit jurnaliștii să adreseze întrebările către Federația Comunităților Evreiești din Rusia, susținând că „orice lucrare de caritate în Israel este făcută de ei”.

În timp ce purtătorul de cuvânt al lui Abramovici a recunoscut că acesta a făcut cadoul, el a declarat că nu a făcut-o la ordinele lui Putin, ci „la cererea comunității evreiești”. De-a lungul anilor, Abramovici a negat orice legătură financiară cu Putin.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`