Vladimir Putin: Rusia va înceta focul dacă Ucraina va retrage trupe din patru regiuni

Vladimir Putin: Rusia va înceta focul dacă Ucraina va retrage trupe din patru regiuni
Sursa Foto: Hepta.ro/ Gavriil Grigorov / Sputnik

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul și va intra în discuții de pace dacă Ucraina va renunța la ambițiile NATO și și-ar retrage forțele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Ce condiții impune Rusia pentru încetarea războiului

În ajunul unei conferințe de pace din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit o serie de condiții total în contradicție cu condițiile cerute de Ucraina, scrie Reuters.

„Condițiile sunt foarte simple”, a spus Putin, menționând acestea ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei.

„De îndată ce declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, anunță oficial abandonarea planurilor lor de a adera la NATO – de partea noastră, imediat, literalmente, în același timp, minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a spus el, adăugând: „Repet, vom face acest lucru imediat. Desigur, vom garanta simultan retragerea nestingherită și în siguranță a unităților și formațiunilor ucrainene”.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a forțelor ruse și pe restabilirea integrității sale teritoriale.

La summitul de weekend din Elveția, la care vor participa reprezentanți a peste 90 de națiuni și organizații, se așteaptă să evite problemele teritoriale și să se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară în Ucraina.

Kremlinul a spus că adunarea se va dovedi „inutilă” fără ca Rusia să fie reprezentată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`