Vladimir Putin recunoaște că ar putea candida iar la președinția Rusiei dacă electoratul aprobă reforma constituțională: „Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”
Vladimir Putin ia în calcul să candideze pentru un nou mandat de președinte al Rusiei dacă electoratul aprobă reforma constituțională care i-ar permite acest lucru, a fost citat spunând liderul de la Kremlin de către agențiile ruse de presă, într-un interviu de duminică, potrivit Reuters.
Reforma constituțională, propusă spre aprobarea electoratuluiîntr-un referendum ce va începe săptămâna viitoare
Rusia va desfășura un vot la nivel național, între 25 iunie și 1 iulie, cu privire la modificări propuse pentru constituția de stat, printre care se numără și un amendament ce i-ar permite lui Vladimir Putin să obțină alte două mandate de președinte după 2024, când îi expiră actualul exercițiu prezidențial. Reamintim că fostul premierMedvedev și cabinetul său au demisionat în bloc după anunțul privind reforma constituțională.
Criticii susțin că reforma propusă a fost creată tocmai pentru a-i permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 și au denunțat-o drept „o lovitură constituțională”. De partea cealaltă, Kremlinul susține că modificările sunt necesare pentru a întări rolul parlamentului și a îmbunătăți politica socială și administrația publică.
Vladimir Putin recunoaște că ar putea candida iar la președinția Rusiei
„Nu exclud posibilitatea de a candida pentru funcție, dacă aceasta va fi prevăzută de constituție. Vom vedea. Încă nu am decis nimic pentru mine”, a fost citat Putin spunând într-un interviu pentru televiziunea de stat, care a fost difuzat mai întâi în estul îndepărtat al Rusiei și abia apoi în partea occidentală a Federației.
Practic, schimbările asupra cărora își vor exprima opinia alegătorii, care au fost deja aprobate de către parlamentul rus și Curtea Constituțională a țării, vor resta bilanțul de mandate al lui Vladimir Putin la 0. El nu ar mai putea să concureze pentru un nou mandat sub actualul regim constituțional.
Ce spune liderul de la Kremlin despre un eventual succesor
Este de așteptat ca reforma să fie aprobată pe scară largă de electorat. Vladimir Putin, care este la putere în Rusia de două decenii și acum a ajuns la vârsta de 67 de ani, sugerează că lupta pentru desemnarea unuicandidat care să îl urmeze în linia de succesiune ar putea deveni o distragere pentru politica rusă – în eventualitatea în care nu candidează el însuși.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci în doi ani – și știu asta din experiență personală – ritmul normal de lucru ale multor părți din guvern va fi înlocuită de căutarea unui posibil succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin, potrivit Interfax.