Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, susțin surse de la Kremlin
Președintele Vladimir Putin ar fi renunțat aproape complet la ideea discuțiilor de pace cu Kievul, după incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, considerată o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus, anunță Moscow Times.
Putin nu va tranzacționa teritoriul ocupat de ucraineni din regiunea Kursk
„Kremlinul a ajuns la concluzia corespunzătoare că va distruge statalitatea ucraineană. Situația se pare că va sfârși într-un război fără reguli și ambele părți se gândesc la cum să îngreuneze lucrurile pentru cealaltă”, ar fi declarat una dintre sursele Poiasnitelnaia Zapiska, ziarul citat de Moscow Times.
Vladimir Putin nu va tranzacționa teritoriul ocupat de ucraineni din regiunea Kursk pentru zonele ocupate de ruși din estul Ucrainei, au declarat sursele publicației.
În această vară, existau speranțe că războiul s-ar putea încheia în șase luni până la un an, datorită unor factori precum atenuarea retoricii de la Kiev și schimbul major de prizonieri între Rusia și Occident.
Armatele ruse și ucrainene erau aproape de un acord de deescaladare, incluzând restricții reciproce privind lovirea instalațiilor energetice, conform Poiasnitelnaia Zapiska.
Acordul urma să fie semnat în perioada 22-23 august, în Qatar. Incursiunea Ucrainei din Kursk a oprit negocierile „Ar fi fost o situație de câștig-câștig. Între 15% și 20% din capacitatea de rafinare a petrolului a Rusiei fusese întreruptă, iar iarna era o amenințare de ambele părți”, a declarat pentru o sursă apropiată celor implicați în negocieri.
S-a discutat și o detensionare mai amplă, inclusiv interzicerea utilizării anumitor arme și lovituri la o anumită distanță de linia frontului, a spus sursa. Totuși, toate aceste planuri au eșuat după incursiunea Ucrainei din 6 august în regiunea Kursk.
Cei din elita rusă care susțin discuțiile de pace sunt acum puțini
Putin crede acum că Kievul a folosit pregătirile pentru întâlnirea din Qatar ca acoperire pentru operațiunea din Kursk, potrivit surselor apropiate de Kremlin. Cei din elita rusă care susțin discuțiile de pace sunt acum o minoritate, a spus un oficial sancționat de Occident.
ADVERTISING Înainte de invadarea regiunii Kursk, era o mare presiune din partea elitei pentru demararea unui proces de pace, dar acum nu există, admite un înalt oficial autorizat. „Este dificil chiar să menționăm pacea; aceste voci vor fi suprimate”, adaugă el. „Nimic nu se va opri până când Ucraina nu se va prăbuși.”
Reacția lui Putin la operațiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a fost una reținută. Deși public Kremlinul, ca întotdeauna, a încercat să minimizeze semnificația incidentului, „pentru Putin [invazia teritoriului rus] a fost umilitoare”, spune un cunoscut al președintelui. Putin a comentat în detaliu operarțiune trupelor ucrainene în regiunea Kursk abia în a șasea zi, izbucnind într-o tiradă despre „liderii regimului de la Kiev” care vor să zdruncine situația din Rusia: „Ce poți să vorbești cu ei [autoritățile ucrainene]?