Vladimir Putin nu face pasul înapoi. Poziție categorică față de NATO, în cadrul întâlnirii cu Emmanuel Macron
Apropierea Ucrainei de NATO și UE a determinat Rusia să ceară garanții mult mai ferme din partea occidentului. Vladimir Putin a reiterat punctul său de vedere în cadrul întâlnirii pe care a avut-o luni la Kremlin, cu omologul din Franța, Emmanuel Macron.
Vladimir Putin susține că extinderea NATO reprezintă o amenințare la securitatea Rusiei. Astfel, președintele din estul Europei cere Statelor Unite ca NATO să revină la momentul din 1997. Asta înseamnă inclusiv îndepărtarea României din alianța militară.
Punctul de vedere al lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului Rusia – Ucraina – SUA
- Am făcut un schimb de opinii în legătură cu NATO și mai multe întrebări de garanție de securitate. Am menționat trei puncte: Extinderea către Est a NATO, trimiterea oricărui fel de armament greu la granițele noastre și am mai cerut revenirea la status-qvo din 1997 (…)
- Politica ușilor deschise a NATO pe care am discutat-o și cu domnul Macron – așa cum am mai spus este una menționată de mai multe ori în această cameră, am discutat și cu președintele Ungariei și rămâne exact această chestiune: revenirea NATO la ceea ce era în 1997, ceea ce înseamnă că nu poate lansa invitații, nu este obligată să accepte alți membri.
- Am subliniat că NATO trebuie să fie o alianță profund defensivă, în ce măsură corespunde realității ridică semne de întrebare, spre exemplu Afganistan (…) NATO s-a extins către granițele noastre așa că este posibil ca noi să înaintăm astfel de cerințe, este o amenințare la adresa Rusiei.
- Aș dori să mulțumesc președintelui Franței pentru eforturile pe care le-a făcut pentru relația noastră cu NATO și această situație din Estul Ucrainei (…) Câteva dintre ideile sale sunt posibile pentru relația comună bilaterală.
Principalele declarații ale lui Emmanuel Macron
- Relația istorică pe care o avem și s-a consolidat a pus bazele contextului în care ne-am văzut astăzi. Am avut schimburi de idei și discuții foarte bune. Dumneavoastră ați menționat garanțiile de securitate pe care le puneți.
- În mod clar aveți o viziune foarte puternică și care nu este împărtășită în totalitate de Europa.
- Este datoria noastră să încercăm să fim de acord, vom mai purta consultări. Președintele Zelenski a spus că a fost de acord cu acest proces. Trebuie să continuăm acest dialog pentru a face față acestor provocări.
- Ne-am reafirmat angajamentul de a lucra împreună în G7 și Consiliul de Securitate al ONU. Al treilea subiect, în legătură cu care am găsit câteva puncte comune, au fost îngrijorările Rusiei și întreaga chestiune legată de Ucraina, suntem în coordonare a acestui subiect.
- În ce privește coorodonarea am fost de acord cu importanța acordurilor de la Minsk (…) Am vorbit și despre dosarul iranian