Vladimir Putin a vorbit despre România, iar pericolul pare real: „Îngrijorările au fost ignorate”. A rostit şi 3 cuvinte dure: „lansatoare de rachetă”

Vladimir Putin a vorbit despre România, iar pericolul pare real: Îngrijorările au fost ignorate. A rostit şi 3 cuvinte dure: lansatoare de rachetă
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Vladimir Putin a acuzat națiunile occidentale că ignoră preocupările cheie de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de săptămâna trecută de a accepta cererile Moscovei asupra Ucrainei și NATO.

Vladimir Putin critică tatele occidentale

„Este deja clar acum… că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferință de presă marți, potrivit unei traduceri Reuters.

Putin a spus că SUA doreau să „izoleze Rusia” și că folosește Ucraina pentru a face asta, în timp ce a reiterat poziția Rusiei conform căreia orice posibilă apartenență a Ucrainei la NATO ar „submina securitatea Rusiei”.

„Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a spus el, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, Putin a spus că speră că dialogul cu privire la Ucraina va continua și că trebuie găsită o cale pentru „a proteja securitatea tuturor”.

Comentariile sale au urmat discuțiilor cu premierul ungar Viktor Orban, cu care Putin are legături amicale, la Moscova.

Este pentru prima dată când Putin comentează public despre criza geopolitică în câteva săptămâni, în ciuda unui val de întâlniri diplomatice și apeluri între oficialii ruși și occidentali.

În timp ce peste 100.000 de soldați ruși rămân staționați în diferite puncte de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări sporite că Putin ar putea fi gata să dea undă verde trupelor sale pentru a invada Ucraina.

Analiștii politici cred că Rusia dorește să-și mențină sfera de influență și puterea asupra fostelor state sovietice și să oprească gravitarea Ucrainei către Occident.

Vladimir Putin, despre scutul de la Deveselu

Rusia a insistat că vrea doar să-și protejeze interesele de securitate, în special în fața unei NATO extinse care a desfășurat echipamente militare în Europa de Est. Cu privire la acumularea de trupe de-a lungul graniței sale cu Ucraina, Putin a insistat anterior la sfârșitul anului trecut că Rusia are dreptul de a-și muta trupele oriunde dorește pe teritoriul său. Kremlinul a acuzat Occidentul că a stârnit „isterie” asupra Ucrainei.

Comentariile lui Putin vin după ce Rusia a făcut o serie de propuneri de securitate în decembrie, inclusiv principalele sale cereri ca NATO să nu se extindă mai departe spre est sau să admită Ucraina în alianța militară. De asemenea, ar dori să vadă retragerea militară a NATO din Europa de Est.

Potrivit lui Putin, lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, „sunt o amenințare pentru Rusia”.

Săptămâna trecută, SUA au răspuns acestor solicitări, refuzând să accepte propunerile cheie ale Rusiei cu privire la Ucraina și NATO. Totuși, a semnalat dorința de a continua discuțiile menite să calmeze tensiunile și a spus că ar putea exista loc de compromis în unele domenii.

Marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken urma să vorbească cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Răspunsul oficial al Rusiei față de SUA rămâne necunoscut, în acest moment, deși se pare că a transmis un răspuns scris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră