Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia: Cifrele indică o victorie din primul tur

Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia: Cifrele indică o victorie din primul tur

Vladimir Putin este favoritul scrutinului prezidenţial din Rusia. Cifrele indică o victorie încă din primul tur al alegerilor. Acesta ar fi al treilea mandat de preşedinte pentru Vladimir Putin, care s-a mai aflat la conducerea ţării în perioada 2000-2008.

Născut pe data de 7 octombrie 1952 într-o suburbie a Leningradului, în prezent Sankt Petersburg, Vladimir Putin este jurist de profesie. El a intrat în serviciile de informaţii externe şi a fost apoi trimis în oraşul Dresda din RDG, în 1985.

De acolo a văzut cum URSS-ul începe să se prăbuşească şi a asistat la căderea Zidului Berlinului în 1989. Un an mai târziu s-a întors la Sankt Petersburg. Recent, Putin a comparat căderea URSS-ului cu „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului” trecut.

După o carieră la primăria Sankt Petersburgului, apoi în administraţia prezidenţială, unde a cucerit prin eficienţă şi prin discreţia sa, Vladimir Putin a ajuns în 1998 la conducerea FSB-ului, serviciile de informaţii interne. În august 1999, Boris Elţîn l-a propulsat în funcţia de premier şi l-a desemnat pentru a-i urma în funcţie.
 
Intrarea la 1 octombrie 1999 a trupelor ruse în Cecenia, după o serie de atentate atribuite militanţilor ceceni, a contribuit la creşterea popularităţii lui Vladimir Putin. Pe 31 decembrie, Boris Elţîn şi-a anunţat demisia şi i-a încredinţat puterea lui Putin, cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale pe care acesta le-a câştigat din primul tur de scrutin.

Preşedintele Putin a instalat un regim autoritar. Stilul său dur şi direct i-a încântat pe ruşi.

În câţiva ani, liderul de la Kremlin a impus „dictatura legii”. Prima sa victimă a fost presa şi în special posturile de televiziune independente sau de opoziţie, pe care le-a închis sau le-a plasat sub controlul statului. În paralel, opoziţia a fost redusă la tăcere şi Duma, camera inferioară a Parlamentului, a devenit o instituţie de formă.

Putin a declarat război, aşa numiţilor oligarhi, oameni de afaceri îmbogăţiţi imediat după căderea URSS-ului.

Dar războiul din Cecenia şi consecinţele sale i-au mai ştirbit din imaginea de lider. În octombrie 2002, luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din Mosocova s-a soldat cu moartea a 130 de persoane, iar doi ani mai târziu a avut loc masacrul de la Beslan.

În 2008, după două mandate la Kremlin, Putin a devenit premier, cedându-i locul lui Dmitri Medvedev. Însă, potrivit multor analişti, el a rămas liderul din umbră şi cel mai popular politician din ţară.

Putin şi-a cultivat, de-a lungul timpul, imaginea de om de acţiune. Televiziunea rusă l-a prezentat în timp ce salva o echipă de jurnalişti de atacul unui tigru siberian. El a apărut însă şi în alte ipostaze: a mers pe un Harley Davidson, a pilotat un avion de luptă, a practicat judo sau s-a dat cu bobul, alături de campioni naţionali. De multe ori, chiar şi echipa premierului a recunoscut că evenimentele respective au fost de fapt înscenări.

Un astfel de exemplu datează de anul trecut, când liderul rus a făcut scufundări într-o zonă arheologică şi a ieşit din apă cu două urne greceşti antice, pe care le-a „descoperit” pe fundul apei. Ulterior, staff-ul actualui candidat la prezidenţiale a recunoscut că vasele fuseseră plasate acolo pentru ca Putin să pară că le-a găsit.

Deşi populaţia este nemulţumită de situaţia sistemului de educaţie, de scumpirea carburanţilor, pensiile mici sau corupţie, puţini acuză direct guvernul pentru problemele lor. Ruşii preferă să-i considere vinovaţi pe oficialii locali sau pe oligarhi.

Cu toate acestea, după 12 ani în prim planul scenei politice, susţinerea de care s-a bucurat Putin nu mai este de neclintit. În noiembrie a fost huiduit în timpul unui concurs de arte marţiale organizat la Moscova. Iar în decembrie, mişcări de protest, fără precedent după căderea URSS, au fost generate de acuzaţiile de fraude de la alegerile legislative. Manifestanţii i-au cerut atunci demisia din funcţia de premier.

Iniţial, Putin a declarat că protestele sunt instigate de SUA, însă recent a sugerat că este dispus să discute cu opoziţia.

Printre promisiunile sale de campanie se numără modernizarea ţării şi crearea a 25 de milioane de locuri de muncă, în următorii 20 de ani.

Sondajele indică faptul că Vladimir Putin va câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur de scrutin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)