Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu dorește un război în Europa, dar a descris situația din regiunile separatiste din estul Ucrainei drept „genocid” și a cerut ca luptele de acolo să fie rezolvate prin respectarea acordurilor de la Minsk.
La o conferință de presă comună după discuțiile cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin a spus că Rusia a decis să retragă parțial trupele din apropierea Ucrainei și a văzut spațiu pentru discuții ulterioare cu Occidentul cu privire la cererile Moscovei de securitate.
El a spus, totuși, că nu a existat un răspuns constructiv la cererile Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul Germaniei Olaf Scholz s-au întâlnit la Moscova, la scurt timp după ce Rusia a declarat că trupele sale au început să se retragă de la granița cu Ucraina – un anunț primit cu oarecare scepticism în Occident.
Putin a spus că Moscova este pregătită pentru discuții cu SUA și NATO cu privire la limitele pentru desfășurarea de rachete și transparența militară, deși Rusia nu a primit răspunsuri pozitive la cererile sale de securitate.
Liderul rus a insistat că nu vrea un război în jurul Ucrainei, după săptămâni de tensiuni alimentate de o desfășurare masivă a trupelor ruse.
„Vrem (un război) sau nu? Bineînțeles că nu. De aceea ne-am prezentat propunerile pentru un proces de negociere”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german.
Vladimir Putin a spus că SUA și NATO au respins cererea Moscovei de a ține Ucraina și alte națiuni ex-sovietice în afara NATO, de a opri desfășurarea de arme în apropierea granițelor ruse și de a retrage forțele alianței din Europa de Est.
Dar SUA și NATO au convenit să discute o serie de măsuri de securitate pe care Rusia le-a propus anterior.
Scholz a spus că este de acord că opțiunile diplomatice sunt „departe de a fi epuizate”. Anunțul retragerii trupelor este un „semnal bun”, a spus el, adăugând că speră că „vor urma mai multe”.
El a mai precizat că dacă rezoluția votată azi de Parlamentul Rusiei privind recunoașterea independenței Donbas intră în vigoare, încalcă acordurile de la Minsk.
Rămân multe date neclare despre intențiile Rusiei și despre anunțul privind retragerea trupelor din zona de frontieră. Șeful NATO a spus că nu au existat „semne de detensionare la sol”.
Anterior, Olaf Scholz a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, memorialul de război dedicat soldaților uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Înainte de întâlnirea sa cu Putin, cancelarul Germaniei a spus că nu există „motive înțelese” pentru acumularea a peste 130.000 de soldați ruși la granițele Ucrainei la nord, sud și est și a cerut mai mult dialog.
În ultimele 24 de ore, Kremlinul a semnalat că este încă posibil ca diplomația să împiedice ceea ce oficialii occidentali au spus că ar putea fi o invazie iminentă a Ucrainei. La o întâlnire cu Putin de luni, ministrul de externe Serghei Lavrov a indicat că Rusia este pregătită să continue să vorbească despre nemulțumirile de securitate care au dus la criză.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți jurnaliştilor că întâlnirea cu Putin a fost o oportunitate pentru fiecare parte de a face schimb de opinii cu privire la „probleme arzătoare”, potrivit agenției de presă ruse TASS.
Vizita lui Scholz la Moscova vine la o zi după ce s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi, într-o demonstrație de solidaritate.
Luni, Scholz a cerut Rusiei „pași clari pentru a detensiona actualele tensiuni”. Și el a subliniat unitatea occidentală în pregătirea pentru a impune sancțiuni dure dacă Rusia va pătrunde în continuare în Ucraina. Scholz a spus că „suntem în măsură să luăm în orice zi deciziile necesare”.
„Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de determinarea și pregătirea UE, NATO, Germania și Statele Unite, de exemplu, când vine vorba de ceea ce trebuie făcut dacă există o agresiune militară împotriva Ucrainei”, a adăugat el. „Vom acționa apoi și vor exista măsuri de mare anvergură care ar avea o influență semnificativă asupra posibilităților de dezvoltare economică ale Rusiei”.
Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au convenit, de asemenea, în timpul unui apel de luni seară, că „rămîne o fereastră crucială pentru diplomație”.