Vladimir Putin avertizează SUA să nu trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Germania

Vladimir Putin avertizează SUA să nu trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Germania
Sursa Foto: Hepta.ro

Vladimir Putin a avertizat SUA că, dacă Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania începând cu 2026, Rusia va staționa rachete similare la o distanță mică de vest, anunță The Guardian.

Putin a spus SUA că riscă să declanșeze o criză ca în timpul războiului rece

SUA vor începe să trimită rachete cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026, într-un efort de a-și demonstra angajamentul față de apărarea NATO și europeană, au declarat Washington și Germania la începutul acestei luni.

„Desfășurările” SUA sunt pregătite pentru staționarea pe termen mai lung a unor astfel de capabilități, care vor include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice de dezvoltare care au o rază de acțiune mai mare decât capacitățile actuale din Europa, au spus Washington și Berlin.

Putin avertizează că va lua măsuri similare cu cele pe care vrea să le ia SUA

Într-un discurs ținut duminică către marinarii din Rusia, China, Algeria și India pentru a marca Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin a spus SUA că riscă să declanșeze o criză a rachetelor în stilul războiului rece odată cu această mișcare.

„Timpul de zbor către țintele de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor pot fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute”, a spus Putin.

„Vom lua măsuri în oglindă, ținând cont de acțiunile Statelor Unite, ale sateliților săi în Europa și în alte regiuni ale lumii.”
Putin a spus că SUA alimentează tensiunile și au transferat sisteme de rachete Typhon în Danemarca și Filipine și a comparat planurile SUA cu decizia NATO de a disloca lansatoare Pershing II în vestul Europei în 1979.

Conducerea sovietică, inclusiv secretarul general Iuri Andropov, se temea că desfășurarea lui Pershing II face parte dintr-un plan elaborat condus de SUA de a decapita Uniunea Sovietică prin eliminarea conducerii sale politice și militare.

„Această situație amintește de evenimentele războiului rece legate de desfășurarea rachetelor americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a spus Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`