Vladimir Putin ar putea explora lumea criptomonedelor pentru a scăpa de sancțiunile Occidentului

Vladimir Putin ar putea explora lumea criptomonedelor pentru a scăpa de sancțiunile Occidentului
Putin se teme că ar putea fi otrăvit. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Așa cum fac mulți oameni când discută despre lumea complexă a criptomonedelor, Vladimir Putin, întrebat despre beneficiile acestora, a menținut un fir narativ simplu: „Desigur, avem și anumite avantaje competitive aici (n.r. în lumea crypto), în special în așa-numitul minerit”. După evenimentele din acest weekend, când Rusia a fost lovită de sancțiuni financiare severe, președintele rus ar putea lua în considerare să valorifice aceste avantaje.

Putin a făcut declarație anterioară în ianuarie, la câteva zile după ce banca centrală a țării a propus o interdicție generală a tranzacționării și exploatării de criptomonede. În cazul bitcoin, piatra de temelie a criptomonedei, mineritul este procesul consumator de energie prin care computerele verifică noile tranzacții cu bitcoin – punându-le într-un registru virtual cunoscut sub numele de blockchain – și generează noi bitcoin ca recompensă pentru acea muncă.

Banca Rusiei a fost categorică în avertismentul său, spunând că exploatarea criptomonedei implică „riscuri semnificative pentru economie și stabilitatea financiară”.

O săptămână mai târziu, Putin părea să fie mai puțin sigur, subliniind că Rusia are avantaje în minerit de criptomonede datorită bogăției sale energetice uriașe și expertizei în domeniu.

Îndoielile lui Putin cu privire la un cripto-embargo complet s-ar fi putut adânci după ce Occidentul a aplicat presiuni masive asupra sistemului financiar al Rusiei cu noi sancțiuni.

UE, SUA, Marea Britanie și Canada au vizat rezervele de valută străine de 640 de miliarde de dolari (478 de miliarde de lire sterline) ale țării – o rezervă financiară menținută ca suport pentru a face față situațiilor de urgență și pentru a oferi stabilitate financiară.

Același grup a anunțat, de asemenea, că unele bănci rusești vor fi excluse din Swift, principalul sistem global de mesagerie de plăți utilizat de bănci pentru a efectua transferuri transfrontaliere de bani.

Rusia și băncile sale ar putea privi mai îndeaproape criptomonedele, deoarece acestea ar putea reprezenta un mijloc alternativ de schimb internațional față de dolar. Criptomonedele ar putea, de asemenea, să ocolească sistemul bancar internațional, care este esențial pentru aplicarea sancțiunilor, ca punct de ascunziș pentru tranzacțiile financiare la nivel mondial (o caracteristică a criptomonedelor care nu le plac organelor de pază și băncilor centrale), oferind o modalitate alternativă de a face tranzacții transfrontaliere ireversibile.

„Ne aflăm într-un moment decisiv în istoria globală, în care băncile centrale ale statelor-națiune nu mai dețin controlul direct asupra instrumentelor financiare folosite cândva pentru a impune reglementări globale. Cu criptomoneda la început, acestor monede descentralizate le lipsește agenția și infrastructura necesare pentru a putea reglementa instituții la fel de mari precum cele din Rusia”, spune Eric Michaud, cofondatorul Off The Chain, o conferință de securitate blockchain, potrivit The Guardian.

Alți experți în criptomonede susțin, totuși, că natura transparentă a blockchain-urilor face dificil pentru entitățile sancționate să folosească criptomonede pentru a ocoli sancțiunile.

Cu toate acestea, unele state naționale au apelat la bitcoin pentru a scăpa de sancțiuni. Iranul, aspru sancționat de SUA, dar cu rezerve substanțiale de combustibili fosili, își transformă efectiv excesul de energie în numerar, achiziționând bitcoini de la minerii de bitcoin din Iran (alimentați cu energie electrică generată de combustibili fosili), folosind moneda pentru a cumpăra importuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Elena Lasconi și George Simion, față în față la dezbaterea organizată de Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / “Am avut mai multe momente de cumpănă” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)