UPDATE, 21 februarie 2022, ora 22: Vladimir Putin a semnat oficial decretele pentru a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.
Știrea inițială: Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, le-ar fi transmis liderilor străini că Moscova probabil va recunoaște oficial independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele republici Donețk și Lugansk, transmite postul rusesc de stat RT.
Printr-un comunicat publicat luni, Kremlinul susține că Vladimir Putin i-a informat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, că intenționează să semneze un decret prin care să recunoască oficial independența celor două regiuni separatiste din Donbas, unde trupele ucrainene și rebelii susținuți de Federația Rusă sunt în conflict încă din anul 2014.
Acordurile de la Minsk, înțelegeri semnate în 2014 și 2015 pentru încetarea focului în estul Ucrainei, prevedeau printre altele că teritoriile separatiste din Donbas ar fi urmat să revină sub control ucrainean, dar cu o autonomie extinsă.
Potrivit The Moscow Times, la acea vreme Vladimir Putin spera că un Donbas autonom ar împiedica Ucraina să se îndrepte decisiv către Occident, sporind totodată influența forțelor pro-ruse pe scena politică de la Kiev.
„Este clar pentru toți că această gamă de măsuri nu va implementată în niciun caz”, a declarat Vladimir Putin, luni, în debutul Consiliului rus de securitate, cu referire la Acordurile de la Minsk, potrivit The New York Times.
Anunțul Kremlinului vine într-un moment în care Ucraina este înconjurată din trei părți de trupele Federației Ruse, cu Moscova negând în continuare că ar pregăti o invazie. În schimb, partea rusă pretinde Occidentului mai multe „garanții de securitate”, inclusiv un angajament scris care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO, sau reducerea posturii nord-atlantice în statele care au intrat în blocul militar după 1997, printre care și România – o cerere deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică.